Hjälp, jag hetsäter kolhydrater!

pasta_depression

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga:

Jag äter två ägg till frukost, protein + sallad till lunch, en banan eller Skyr före träning och sen en rejäl middag. Problemet är att jag är vrålhungrig vid middagen och kroppen skriker efter kolhydrater som bröd, pasta, glass efter träningen… och jag kan inte stå emot!

Jag hetsäter kolhydrater då, och väger därför cirka 5 kilo för mycket. Hur ska jag hantera mina attacker av kolhydratsug? Är det träningen som gör mig hungrig?

Marja

 

Svar:

Jag förutsätter att proteinet du äter vid lunch betyder kött, fisk, ägg, bönor eller linser i normalmängd. Och jag antar att den sallad du äter till lunch är normalstor och innehåller mer än bara grönsallad och energifattiga grönsaker. Utifrån dessa antaganden skulle jag vilja svara så här: Jag vet inte hur din tidigare kost har sett ut, men du skulle kunna prova att lägga till bra kolhydratkällor såsom grovt bröd, fullkornsris, potatis och frukt i din kost och se om sötsuget lägger sig en aning.

Många fungerar nämligen bäst på en kost som innehåller även kolhydratrika, näringsrika livsmedel, även om det också är nödvändigt att äta ordentligt med protein. Att utesluta eller kraftigt dra ner på kolhydraterna (som du verkar ha gjort) kan resultera i att det totala intaget av energi blir så lågt att hungern gör det svårare att minska sin fettvikt. Det blir helt enkelt för plågsamt att hålla sig till sin kostplan för att man inte kan sluta tänka på sötsaker och annat, precis som du beskriver.

Det handlar alltså inte om att du ska börja äta bullar, godis och glass, utan näringsrik mat. Vi måste skilja mellan kolhydrater och kolhydrater…

Om du äter ordentligt kommer också träningen att bli mer effektiv så att du orkar ta i hårdare och kan återhämta dig bättre på kortare tid. Därför kan det vara bra att ha något kraftigare ”före träningen-mål” än en banan. Skyr är proteinrikt och bra. En liten näve nötter till bananen ger dig lite mer energi, eller varför inte en grov macka med hummus och tomat, två skivor ost och paprika eller keso och rädisskivor?

Du ska definitivt inte dra ner på träningen för att bli av med sötsuget – då biter du dig själv i svansen.

Anki

Redaktionens tips
Dela på: