FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hela familjen drabbades av corona: Alla fick olika symtom

29 mar, 2020 
Barbara Westertaklax fick covid-19.
Barbara, maken Jesper och dottern Vera blev sjuka av coronaviruset – men sjukdomen påverkade dem alla på olika sätt.
Annons

När MåBra pratade med Barbara Westertaklax var hon inne på tredje veckan i hemkarantän – och snart tredje veckan som coronasjuk.

Allt började med att maken Jesper var på skidresa med vänner i Alperna innan coronautbrottet hade tagit fart där nere. Efter några dagar hemma började han uppvisa symtom som påminde om dem vid covid-19.

– Min man har astma och är alltid lite hostig. Men när han blev ännu mer hostig och febrig isolerade vi oss allihopa. Han kom hem med Toblerone och corona kan man säga, berättar hon.

Och mycket riktigt var det coronaviruset som Jesper hade drabbats av. Hälften i resesällskapet blev också sjuka.

Han isolerade sig hemma i lägenheten.

– Jag ställde en bricka med mat utanför dörren till hans rum, och så Face-timade vi med varandra. Konstigt men ändå lite kul, berättar Barbara.

Hela familjen blev sjuka av coronaviruset

Men trots isoleringen var det för sent, Barbara och 12-åriga dottern Vera hade redan smittats. Båda blev sjuka ungefär samtidigt.

Annons

– Dottern fick mest ont i huvudet och även lite feber. Jag fick ont i hela kroppen, feber och hosta.

Barbara märker även av ett förlorat lukt- och smaksinne, symtom som läkare och forskare upptäckte först lite senare under coronapandemin.

– Jag kan bara känna lite sött och salt, så det är inte särskilt kul att äta just nu.

Efter drygt två veckor blev Barbara feberfri och trodde att hon var frisk – men då kom bakslaget.

– Jag hade varit feberfri i två dagar och gick ut en liten sväng för att ta luft, men sen på kvällen fick jag ännu mer feber än tidigare. Så nu är jag inne på tredje veckan, det är väldigt långdraget.

Alla fick olika symtom av covid-19

Familjen drabbades väldigt olika av coronaviruset.  Jesper blev mest sjuk med hög feber, kraftig hosta och ont i lungorna. Barbara verkar, som sagt, ha fått den mer långdragna varianten. Dottern Vera blev frisk på bara en vecka.

Trots att hela familjen länge var isolerad är Barbara förvånad över hur bra allt gått – och hon är väldigt tacksam över den hjälp de fått.

Annons

– Folk har handlat mat och ställt utanför vår dörr, det har verkligen funnits ett engagemang. Problemet har varit tvättstugan, eftersom vi bor i lägenhet. Och soporna har tagit stor plats på balkongen. Men annars har allt gått jättebra.

Jobbar som kurator – tror att många kommer må dåligt

Barbara arbetar deltid med karriärsförvirrade personer och som kurator i primärvården – och hon tror att corona kommer att ha en negativ påverkan på svenskarnas mentala hälsa.

– Jag tror att jag kommer få en flodvåg av deprimerade efter det här, jag är beredd på det.

Men just nu menar hon att det bästa är att försöka att acceptera läget.

– Acceptera det du inte kan påverka och fokusera i stället på vad du kan påverka, är de råd hon ger.

Foto: TT/Privat

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons