Här öppnar Stockholms första klimakteriecafé

Nu finns ett forum för kvinnor som vill veta allt om klimakteriet.

Klimakteriet har varit på tapeten under året. Dels hade serien ”Klimakteriet – det ska hända dig med” premiär i SVT i oktober, dels berättade vi i början av året om Åsa Melins uppmärksammade podd ”Klimakteriepodden”. Men faktum är förstås att klimakteriet ständigt är aktuellt – varje år når tusentals svenska kvinnor punkten i livet när klimakteriet slår till, vare sig den smyger sig på eller gör entré med buller och bång.

Nu rapporterar P1 om ett nytt forum där kvinnor kan mötas och prata om sina menopausbesvär och -upplevelser – nämligen Stockholms första klimakteriecafé!

Klimakteriecafé på Östermalm

Idag, tisdag 6 november, slår caféet upp portarna på Grev Turegatan 27. Så här säger initiativtagaren Ainu Fianu Jonasson, urogynekolog och ansvarig för kvinnoforskningsenheten på Karolinska Univetsitetsjukhuset i Huddinge, till P1:

– Det är ett café där kvinnor kan få samlas och utbyta erfarenheter och prata om sina besvär, och framförallt få känna att de inte är ensamma. Dessutom kommer vi att presentera nya forskningsresultat och ha efterföljande diskussioner.

Forum för kvinnor i klimakteriet

Hon vill vara tydlig med att det inte är någon klinisk mottagning, utan enbart ett forum. Ett forum som kan vara väl behövt, då tidigare forskning visar att många kvinnor aldrig pratar om sina klimakteriebesvär, inte ens med sina närmaste väninnor, då det är ett ämne som varit tabubelagt i många år. Något som också innebär att många kvinnor har brist på kunskap.

– Det är det vi vill komma åt här, och få fram forskningen som är undermålig hos kvinnor, säger Ainu Fianu Jonasson till P1.

40-60 procent av den kvinnliga befolkningen får vaginala besvär efter att den sista mensen har upphört, och 800 000 kvinnor beräknas vara i klimakteriet just nu.

Lyssna på klippet med Ainu Fianu Jonasson här:

 

Läs mer:

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandlingar

Hormoner – är naturliga eller syntetiska bäst?

Hormonell obalans – 7 vanliga symptom

Så hanterar du hormonstormarna i klimakteriet

 

Redaktionens tips