HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Experten: Så hanterar du hormonstormarna i klimakteriet

06 mar, 2018 
Så hanterar du hormonstormarna i klimakteriet
Humörsvängningar, kroppspanik och rastlöshet. Handlar det om tonåren? Nej, om klimakteriet, den andra stora omställningen i kvinnors liv som inte bara kan ge fysiska utan också psykiska symtom. Så här kan du hantera dem.
Annons

Det finns tider i livet då humöret är lite svårare att behärska. Det vet alla som har en trotsig 3-åring, en stormig 15-åring – eller är en 50-åring i klimakteriet.

Plötsligt kan minsta lilla irritationsmoment utlösa ett utbrott eller åtminstone massiv surhet. Ibland varvat med extrem gråtmildhet. Aldrig har väl storögda kattungar varit så sorgliga på något sätt.

Det är hormonförändringar och vallningar som påverkar humöret, men också livet i sig. Kring 50 sker ofta en rad livsomställningar, och det är inte alltid lätt att hantera: kroppen åldras, barnen flyttar hemifrån, föräldrarna blir gamla.

Malou Thorman, beteendevetare och symbolterapeut.
Malou Thorman, beteendevetare och symbolterapeut.

Läs också: Gynekologen: Här är 7 fördelar med klimakteriet!

– Plötsligt förändras ens perspektiv: vi blir ju dödliga. Innan har det handlat mycket om liv, menstruationen är ju bland annat liv. Så är du rädd för döden tror jag att klimakteriet blir jobbigt både mentalt och fysiskt, säger Malou Thorman, beteendevetare och symbolterapeut som håller föreläsningar om klimakteriet.

Annons

– Försök att inte se klimakteriet som något negativt. Det borde vara en chans att tänka och känna annorlunda om sig själv, att trivas mer med sig själv, säger Malou Thorman.

Här är Malou Thormans tips hur du kan göra för att klara humörets bergochdalbana på bästa sätt.

Så klarar du humörets bergochdalbana på bästa sätt under klimakteriet

Tänk så här…

… om du får kort stubin

Det kommer väldigt plötsligt. På några sekunder kan du bli urförbannad på saker du inte reagerat starkt på tidigare: när du blir avbruten på mötet, när en cyklist inte stannar vid övergångsstället, när ingen har tömt diskmaskinen när du kommer hem.

Vad beror det på?

Det handlar om hormonbalansen, precis som vid gråtmildheten. Kanske har du också mer fokus på dig själv när barnen inte är små längre, och märker sånt du inte tyckt varit viktigt tidigare – som hur du blir behandlad.

Annons

Hur kan jag hantera det?

Fundera på vad det är du reagerar på. Finns det över huvud taget anledning att bli arg? Omgivningen kanske blir fullständigt perplex om du agerar ut. Ju mer inblick du får i situationen, desto mer ser du din egen reaktion och kan ompröva den.

Till slut kan du ta ett steg tillbaka och agera annorlunda.

Läs också: Må snabbt bättre med ny hälsokurs om klimakteriet

… om du känner dig rastlös

Du har varit rätt nöjd med livet, men plötsligt kliar det i hela kroppen. Du vill ut och upptäcka nytt – ny partner, nytt jobb, nya vänner, nya platser – och undrar: Är det här verkligen allt?

Vad beror det på?

Det kan vara både fysiskt och psykiskt, att vallningar och hormonförändringar gör så att det kryper i benen. Och så tror jag att ditt fokus förändras när du upptäcker dig själv igen. I den här åldern blir det också så tydligt att livet är ändligt och du kanske frågar dig: är det här vad som återstår? Då kanske du inser att du vuxit från din partner, eller att du vill ha ett jobb som inte bara ger dig lön – utan också glädje.

Annons

Hur kan jag hantera det?

Börja med att fundera på vad ditt arbete ger dig, både arbetsuppgifterna och rent socialt. Kanske finns det faktiskt något som tillfredsställer några av dina personliga drag?

Samma grund när du nu kanske börjar upptäcka din partner på ett annat sätt. Börja med att gå tillbaka och se vad det var som gjorde att du såg hen från början. Vad delade ni innan barn, hem och arbete kom emellan? Skapa möjligheter att upptäcka varandra igen innan du tar ett beslut som kan vara förhastat.

Läs också: Så påverkas din vikt och förbränning av klimakteriet

… om du får kroppspanik

Hjälp, hela du förfaller. Ögonlocken slokar, armarna dallrar och synen sviker. Du tycker inte om det du ser i spegeln, det känns inte längre som du – och det gör att du mår dåligt.

Vad beror det på?

Det beror på hur man ser på sig själv som kvinna. Att du förändras fysiskt är en signal till omgivningen att du inte är fertil längre – och om du inte känner dig attraktiv längre påverkar det hur du mår. Kanske skäms du till och med över din kropp – i vår kultur ska man ju se ung ut. Dessutom känner vi av kroppen rent fysiskt: ryggen krånglar, ögonen blir sämre, fötterna värker.

Annons

Hur kan jag hantera det?

Titta på dig själv. Varför får du panik? Är det för att du inte känner dig lika attraktiv? Har det med arbetet att göra? I vissa yrken behöver vi vara fysiskt starka, och nu blir det tydligt att orken tryter. I andra yrken ges uppskattning i högre grad till de unga – och då är det lätt att känna sig omsprungen. Först när du ser orsaken till din känsla kan du komma till kärnan. Säg att du har ett behov av att känna dig attraktiv – kan det vara för att du behöver uppmärksamhet? Kanske kan du göra något annat för att få det. Folk kan lyssna på dig, fast de inte vänder sig om efter dig på gatan. Försök tänka på ett nytt sätt, för accepterar du inte dig själv gör ingen annan det heller.

Läs också: Träningsformen som får dig att må bättre under klimakteriet

… om du blir gråtmild

Du gråter och blir rörd för minsta lilla. Ibland blir det direkt pinsamt när ögonen svämmar över bara du ser en bild på en bebis.

Annons

Vad beror det på?

Det har med hormonbalansen att göra. Kroppens system för hormon-utsöndring, det endokrina, förändras i klimakteriet precis som det gjorde när vi kom in i puberteten. Fast nu minskar mängden östrogen, i stället för att öka. Det här kan leda till humörsvängningar. Bland annat kan dina känslor komma snabbare upp till ytan, så du blir rörd och inte klarar att hålla tillbaka dina tårar.

Hur kan jag hantera det?

Dels kan du lära dig i vilka situationer du brukar reagera mest. Hur ser det ut runtomkring dig när du blir gråtmild? När du vet det är du bättre förberedd och överrumplas inte av känslorna lika lätt. Du kan också arbeta med avslappning. Om du lär dig att andas med magen och inte högt uppe i bröstet blir du lugnare – och mer balanserad.

Läs också: Östrogenhjälp kan minska klimakteriebesvär

… om du undrar vad alla klagar över

Du mår jättebra och tycker att du är samma person som du alltid har varit – på alla sätt. Ibland tycker du att andra i din ålder överdriver. Så farligt är det inte att bli äldre!

Annons

Vad beror det på?

Många upplever inte klimakteriet som påfrestande. Det brukar hänga ihop med att de inte påverkas så mycket av de hormonella förändringarna. Och har du inte de fysiska förändringarna så triggas inte heller de psykiska reaktionerna igång.

– Försök att inte se klimakteriet som något negativt. Det borde vara en chans att tänka och känna annorlunda om sig själv, att trivas mer med sig själv, säger Malou Thorman. I klimakteriet kan det bli lågtryck på humörfronten. Men det finns knep du kan ta till när ilska och gråtmildhet avlöser varandra.

Läs också: Åsa Melin gör podd om klimakteriet: ”Vi ska inte skämmas”

Foto: IBL

 

Annons