HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Här är sjukdomarna som oroar oss mest

23 jan, 2017 
Sjukdomarna vi oroar oss för mest.
Fyra av fem svenskar är oroliga för att drabbas av en allvarlig sjukdom. Mest oroliga är unga personer och cancer är den mest sjukdom vi är räddast för, visar en ny Sifo-undersökning.
Annons

Många svenskar går omkring och oroar sig för att drabbas av en allvarlig sjukdom, enligt en ny undersökning. Oroligast är unga människor mellan 16 och 34. Av dem är det bara 15 procent som svarat att de inte alls är oroliga.

Minst oroliga är personer i åldersgruppen 65-79, enligt undersökningen som genomförts av marknadsundersökningsföretaget Sifo på uppdrag av det medicintekniska företaget Coala Life som ägnar sig åt hjärtdiagnostik.

Läs också: Här är Sveriges bästa sjukhus

Mest oroliga för cancer

Cancer är den sjukdom som oroar svenskarna allra mest om man ska tro undersökningen. 37 procent av deltagarna i undersökningen svarade att de oroar sig för att få sjukdomen. Tolv procent oroade sig för de stressrelaterade sjukdomarna och lika många var rädda för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är positivt att vi inte oroar oss i onödan kring hjärt- och kärlsjukdomar, men det är oroande att man inte ser sjukdomen som ett större hot mot hälsan när den de facto är den sjukdom som drabbar flest svenskar. I Sverige dör fem personer varje dag i en stroke som en konsekvens av förmaksflimmer, säger Philip Siberg, vd på Coala Life i ett pressmeddelande.

Annons

Läs också: 7 tekniker för att bli av med oro

Äldre mer oroliga för demens

I undersökningen deltog 1 120 personer i åldrarna 16-79. Att drabbas av cancer oroar framför allt kvinnor och personer i åldersgruppen 35-55. Störst oro för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar fanns bland deltagare i Småland och demens oroade framför allt personer i norra Mellansverige.

Med stigande ålder ökar också oron för demens, visar undersökningen. I åldersgruppen 65-79 var 19 procent oroade för att drabbas, jämfört med sju procent av de yngre deltagarna.

Artikeln kommer ursprungligen från Aller. Läs mer från allers.se: Sandra drabbades av stroke – bara 24 år gammal

Foto: Thinkstock

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons