HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Här är metoden som minskar klimakteriesvettningar med 80 procent

25 jul, 2017 
AvMalin Perlheden
Många kvinnor drabbas av värmevallningar och svettningar i klimakteriet. Men det finns en metod som visat sig vara överraskande effektiv. Bäst av allt: Den är helt gratis!
Annons

Succétekniken mot klimakterievallningar

Elizabeth Nedstrands doktorsavhandling handlade om ”Tillämpad avslappning mot klimakteriebesvär”.

– Tillämpad avslappning (TA) är ingen ny metod, berättar Elizabeth Nedstrand, docent och överläkare vid Kvinnokliniken i Linköping. Det är en typ av kognitiv beteendeterapi (KBT) som tidigare använts vid bland annat panikångest och migrän. Till en början trodde vi inte att den skulle ha den positiva effekt på klimakteriesymtomen som studien sedan visade.

Snabb effekt mot vallningar

Det är en metod som man ska kunna ta till snabbt när man får ett symtom som man inte kan hantera på något annat sätt.

– Alla som haft eller har vallningar och svettningar vet att de kommer ganska plötsligt. Ofta i stressiga och ”olämpliga” situationer. Vår tanke var att om man kan hantera stressen snabbt så kanske inte svettningen försvinner men man kan hantera den på ett bättre sätt.

Annons

Forskarna hade fyra olika grupper av kvinnor som fick tillämpad avslappning, akupunktur, råd om motion och träning samt behandling med östrogener.

När kvinnorna lärt sig avslappningsmetoden upplevde fyra av fem att vallningarna och svettningarna minskade med nästan 80 procent. Dessutom höll effekten i sig i upp till sex månader.

Bygger på spänning och avslappning

TA är inte något man ”får”, man måste göra det själv, vara motiverad och träna ganska idogt. Övningarna bygger på spänning och avslappning från huvud till tår. För varje vecka behöver man kortare och kortare tid att uppnå avslappningen, målet är att efter ungefär åtta veckor kunna komma direkt till avslappningen utan att spänna först.

Till slut kan man i bästa fall genom en koncentration på andningen bli avslappnad på mindre än en minut för att kunna hantera en vallning som kommer snabbt.

Hur det fungerar vet vi fortfarande inte riktigt, menar Elizabeth Nedstrand.

Annons

– En teori är att att avslappningen minskar tillförseln av stresshormonet noradrenalin som tros påverka temperaturregleringscentrum i hypotalamus. En annan teori är att avslappingen minskar stresshormonet kortisol. Vi mätte nivåer i saliv och såg att de kvinnor som fått TA hade en bättre fördelning av kortisolet under dygnet och bättre sömn.

En bra metod

– Kortisolet ska vara högre på morgonen och minska på natten. Oron för att vakna med svettningar kan göra att detta inte fungerar, stressnivån ligger för högt under natten och förvärrar svettningarna.

Det är en bra metod, den kostar ingenting, har inga biverkningar och man kan ta den med sig överallt och göra den utan att det ens märks. De som blir hjälpta av detta är bara att gratulera!

Av Susanna Hauffman Foto: Shutterstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons