SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Här är maten som sägs göra dig frisk – men som inte gör det

04 jul, 2016 
Lavendel för bättre sömn och tranbär vid urinvägsinfektion? Nja. Här är listan som kommer att förvåna dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nyligen publicerade vi en lista på livsmedel som faktiskt har vetenskapligt bevisad effekt på olika åkommor. Detta efter att journalisten David McCandless på Information is Beautiful gjort en sammanställning över hundratals livsmedel och kosttillskott som sägs ha positiva effekter på vår hälsa. Som en guide i sociala medier-djungeln listade han även vilka tips som INTE backas av forskning. Här är några av dem:

Livsmedel och tillskott utan vetenskapligt bevisad effekt

Ginseng för bättre kognitiv förmåga

Det finns ingen forskning som tyder på att Ginseng skulle förbättra friska människors kognitiva förmåga, och bara svaga bevis på att det skulle ha någon effekt på människor med demens.

Läs även: Vägen till plattare mage – 7 myter om ditt bukfett

Vitlök mot förkylning

Det finns inte tillräckligt starka vetenskapliga bevis för att kunna säga att vitlök skulle ha någon som helst effekt mot förkylningar. varken i förebyggande eller botande syfte.

Annons

Svart te mot cancer

Det finns inga vetenskapligt bevisade samband mellan svart te och risken för livmoder- eller bröstcancer.

Kanel vid diabetes

Kanel är inte effektivare än placebo när det kommer till att kontrollera glukosnivåerna i blodet, har studier visat.

Läs även: Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Omega 3 mot prostatacancer, demens och diabetes

Nyligen har studier kunnat koppla omega 3 till ökad risk för prostatacancer, och det har inga fördelaktiga effekter på personer med diabetes typ 2. I den längsta och största studien i sin genre har man dessutom kunnat se att omega 3 inte har någon statistiskt signifikant inverkan vid demens.

Lavendel vid sömnproblem

Det finns en studie som har visat att friska vuxna som inhalerar lavendel innan de går och lägger sig vaknar upp mindre trötta – men studien var pytteliten och resultaten därför inte signifikanta.

Tranbär vid urinvägsinfektion

Det finns inga vetenskapliga bevis för att just tranbärsjuice eller tranbär skulle lindra besvären vid urinvägsinfektion. Däremot rekommenderas vätska.

Läs även: Här är hälsorönen som faktiskt ÄR vetenskapligt bevisade

För mer information om vilka livsmedel som har, eller inte har, vetenskapligt bevisad effekt på hälsan, gå in på Information is Beautiful. Där finns även länkar till studierna kring tillskotten.

Annons