FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Här är glaset som får vatten att smaka vin!

24 nov, 2017 
Vill du vara hälsosam men tycker att det är trist att bara dricka vatten till alla måltider? Då kan "Vocktail"-glaset vara lösningen för dig!
Annons

För den som egentligen skulle kunna vara utan alkoholen – men tycker att öl och vin smakar gott – kan den här nya uppfinningen vara lösningen!

”Vocktail”-glaset är framtaget av forskare i Singapore, och sägs kunna lura dina sinnen att tro att vattnet du dricker ur glaset egentligen är något annat, som vin eller en cocktail.

Glaset, som står på en 3D-printad struktur, avger bland annat doftmolekyler som påverkar hur du uppfattar smaken.

Läs också: Vinglaset ser ut som en gasmask – maximerar smaken

– Vi kan lätt plugga in nya dofter efter hand, liknande hur man sätter in nya färgpatroner i en skrivare. Nu jobbar vi på att ta fram flera olika dofter och sen tyst mekanism för att släppa ut dofterna, säger Nimesha Ranasinghe vid National University of Singapore, till Mashable.

 

På glasets kant sitter elektroder som sänder ut elektropulser när din tunga nuddar dem. 180 mikroampere ger sursmak, 80 för söt smak och 40 för bitter.

Annons

Och i botten av glaset sitter ledljus som kan lura ögat att det du dricker är något annat än vatten. Vill du ha ett glas rött? Med hjälp av en app i telefonen styr du glaset så att det lyset med ett mörkrött ljus.

Läs också: Nu finns en vinhållare perfekt för badkaret! 

Vocktail-glaset är ännu inte helt färdigutvecklat och finns inte att köpa, men forskarna hoppas att det i framtiden ska kunna hjälpa användare till en trevligare upplevelse. Bland annat är tanken att man ska kunna servera dryck på restauranger och pubbar, så att kunden sedan själv kan anpassa drycken för att passa sin egen smak.

I framtiden hoppas Nimesha Ranasinghe att glaset ska kunna kontrollera fler aspekter, som temperatur och mängden kolsyra.

Här kan du se produktfilmen för Vocktail-glaset:

Källa: Mashable  Foto: IBL,

Annons