Här är den mest effektiva träningen mot stress

Att träning hjälper mot ångest och stress kan nog många vittna om, men visste du att vissa träningsformer är mer effektiva än andra?

Läs även: 5 vanligaste bovarna som sabbar din löprunda

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och expert på träningens påverkan på hjärnan, säger till Vardagspuls att den mest effektiva träningsformen mot stress är att springa regelbundet. Konditionsträning är mer effektivt mot stress än styrketräning, och hans rekommendation är att springa i cirka 30 minuter två till tre gånger i veckan.

– Det viktigaste är att du får upp pulsen ordentligt. Det är då träningen gör verklig skillnad. Du får en viss effekt med vardagsträningen, om du till exempel går av bussen en hållplats tidigare varje dag, men vill du bli riktigt stressresistant krävs mer än så, säger Anders Hansen.

Läs även: Ont i knäna vid träning? Så blir du smärtfri!

Han har själv märkt av skillnaden efter att han i somras slutade med sin regelbundna löpträning.

– Jag har nästan alltid rört på mig så jag brukar inte känna av effekten. Men under de där veckorna kände jag tydligt hur jag blev mer känslig för stress, säger han.

Styrketräning är dock inte helt ineffektivt enligt Anders, musklerna kan nämligen hjälpa kroppen att få bort ett av de ämnen som skapas vid stress och rena blodet från den skadliga stressen.

Läs mer: 10 lite ovanliga tecken på att du är stressad

Artikeln kommer ursprungligen från Baaam

Foto: Thinkstock, IBL

Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Läs också: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Utvald läsning