SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Han åt som ett barn i en vecka – se vad som hände

07 feb, 2017 
I dag får ett av tio barn fettlever och diabetessiffrorna stiger stadigt. I dokumentären "Mitt sockersöta barn" testar PT:n Thomas Skoglund att äta som en femåring i en vecka: "Det var tveklöst en av de jobbigaste veckorna i mitt liv".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trots att vi matas med nyheter, forskningsrapporter och larm om sockrets påverkan på hälsan nästan varje dag så kvarstår problemet. 22 procent av vad ett genomsnittligt svenskt barn äter på en dag är socker, enligt Aftonbladets dokumentär ”Mitt sockersöta barn”.

De lät sin bloggande PT Thomas Skoglund, 31, äta som ett barn i en vecka för att se hur det kan påverka en vuxen människa. För att göra mängden jämförbar fick han äta 2,5 gånger så mycket som barnen. Förutom att det blir en mer korrekt jämförelse för sockermängden i kroppen så blir det också ett uppvaknande för många. 2,5 Magnumglassar är MYCKET mer än en.

– Vi ville inte ta någon kamp mot sockret och berätta för folk hur farligt det är, vi gjorde projektet visuellt istället, för att visa föräldrar det orimliga i att en femåring får en hel choklad boll när jag också får det. Och jag blev själv förvånad över hur jobbigt det var, säger Thomas Skoglund.

Annons

Läs också: Lista på maten du aldrig ska ge till småbarn

I början tyckte han att det var jättegott, att han skulle få njuta av allt man annars tvingar sig att avstå. Men snart gick känslan över till en enorm energilöshet. Han åt hela tiden men fick ingenting ut av det. ”Det var tveklöst en av de jobbigaste veckorna i mitt liv”, skriver han på bloggen.

– Det värsta var alla toppar och dalar. Jag och min kollega är som bästa vänner – men i slutet av veckan hatade jag honom! Den sjunde dagen skrek kroppen efter riktig näring.

Stora humörsvängningar, låga energinivåer och knappt någon ork alls. Inte konstigt att barnen stupar efter sina sockerchocker eller får utbrott stup i kvarten.

– Det läskiga är att barn faktiskt äter så här vecka in och vecka ut. Och de 22 procent socker vi har räknat på är från en studie som inte räknade in lördagar, och som sagt är det ett genomsnitt – många barn får i sig mycket mer än så.

Annons

Thomas Skoglund har själv barn och även om sockerintaget varit begränsat hemma så har han blivit bättre på att stå fast när barnen ber om mer godis på lördagen. Han menar att det alltid är de vuxnas ansvar vad barnen stoppar i sig.

– Det är vi föräldrar som styr, det är vårt jobb att begränsa! Barn är barn. Vi skulle aldrig lyda en femårings önskan om en ny bil, men när det gäller godis och glass blir det plötsligt svårare. Om vi frågar om barnet vill ha 5 eller 55 godisbitar kommer de flesta barn att välja 55 – om de får.

När barn får i sig så stor del av sitt energiintag utan att få motsvarande mängd av andra näringsämnen är det förstås oroande.

– När man äter så extremt mycket socker få man igång en fettlagring i levern, något som drabbar ett av tio barn i Europa och USA i dag. Tidigare kopplade man bara fettlever till alkoholism, men i dag har våra barn det, säger Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare i TV4 Nyhetsmorgon.

Annons

Läs också: Så mycket socker är faktiskt okej för dig att äta

Fettlever är en grund för diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom och levercancer – en av de mest ökande cancerformerna i dag. Ann Fernholm tipsar om förändringar i vardagen:

– Socker är inte värdigt människokroppen! Godis och läsk är de största bovarna. Drick vatten och mjölk till vardags, och låt juice bli festdricka. Och vad gäller godis – max så många bitar som år man är gammal. Se över mängden socker när du bakar, och se även över barnens frukost och mellanmål – för där finns ofta jättemycket socker.

Se ett klipp nedan, hela dokumentären kan du se på Aftonbladet.se:

https://youtu.be/HB9bjBdcyXE

Källa: TV4 Nyhetsmorgon, Aftonbladet

Foto: Shutterstock

 

Nya råd: Så mycket socker ska barn äta som mest 

Hur mycket socker är det okej att barn äter?

Läs också: Nya råd: Så mycket socker ska barn äta som mest 

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons