SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Halt ute? Så ramlar du på rätt sätt!

12 mar, 2018 
Halka utan att göra dig illa – så gör du!
När snön smälter och sedan fryser på kommer den förbaskade ishalkan. Här är några tips på hur du ska försöka ramla om du halkar, samt hur du undviker att halka till att börja med!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Plötsligt händer det: du halkar på en isfläck. För att minimera risken för frakturer kan du ta lärdom av hur stuntmän gör när de faller. Först och främst: Böj på knäna, då blir fallhöjden lägre. Den naturliga reaktionen är att ta emot med armarna – ofta med en bruten handled som resultat.

Läs också: Här är 13 smarta löparskor för svensk vinter

Försök i stället att korsa armarna över bröstet. Och slutligen, försök parera fallet så att du ramlar på sidan, och glöm inte att skydda huvudet genom att dra in hakan mot bröstet.

Om du vill undvika att halka över huvud taget (det vill nog de flesta) så kan du testa att gå som en pingvin istället, med tyngdpunkten över benen som den har framför sig för att slippa halka.

Läs också: Här får alla pensionärer broddar – gratis

– En pingvin går ju med hela foten i underlaget och håller inget i handen. Och den är beredd att ”justera sin gång”. Det handlar om att inte hamna med sin kroppsmassa utanför sin understödsyta, säger Lillemor Lundin-Olsson som är professor vid institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering på avdelningen för sjukgymnastik vid Umeå Universitet och expert på att förebygga fallskador, till SVT.

Källa: NBC News   Foto: IBL

Tips från PT:n – så tränar du i snö och halka

Några snabbpass är bättre än ingenting nu i jul.

Läs också: Tips från PT:n – så tränar du i snö och halka

 

Annons