Hälsotrenderna 2019 – så äter, tränar och lever vi

Trender 2019 hälsa trender kost träning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Om utbrändhet, prestation och perfektionism varit 2010-talet stora (o)hälsosnackisar märks det mer och mer att vi är på väg mot ett nytt decennium. Vi har börjat prata allt mer öppet om mental hälsa – och ohälsa. Vi börjar inse vidden av det ohållbara tempot och att kraven på varandra och oss själva måste minska för att vi ska blir lyckliga på riktigt.

2019 tar vi hand om oss själva på djupet. Självklart fortsätter vi att utveckla vårt intresse för mat och träning som gör oss gott. Men 2019 är också året vi verkligen inser att vi måste omprioritera, våga växla ner – och sova. Prestation ersätts av balans. Hållbarhet för både planeten och oss själva genomsyrar 2019.

Största hälsotrenderna inom kost 2019

Ny studie visar att folat-rik mat gör dig smartare.

Probiotika och prebiotika

Maghälsan och onda och goda tarmbakterier har varit ett omtalat ämne det senaste året. Och de påverkar inte bara magkänslan, utan även vårt immunförsvar och näringsupptag och har ett finger med i spelet för en rad andra sjukdomar. Därför fortsätter vi prata probiotika och prebiotika.

Superpulver – med moringa i spetsen

Superpulver för att näringsboosta våra smoothies, juices och bowls är fortfarande i ropet. Hetast i år är matcha, maca, gurkmeja, grönkål och sprirulina. Men nästa superpulver att äntra topplistan är moringa, vilket härstammar från moringaträdet, som växer i Indien och närliggande länder. Moringa är rikt på protein, järn, c-vitamin, magnesium, kalium och a-vitamin.

Köttfria alternativ

Vi blir allt mer medvetna om att äta grönt och klimatsmart. 2018 är året då de vegetariska köttalternativen slog igenom ordentligt och blev ett naturligt val även bland ickevegetarianer. Aldrig har utbudet varit så stort – och så gott. Nästa produktkategori på tur att ta klivet är fiskbranschen, nästa år väntas antalet helvegetariska val som ersätter fisk och skaldjur att öka rejält.

Havremjölk

Även i mjölkdisken byter vi alltmer ut de klassiska mejerivarorna mot växtbaserade alternativ som soygurt, mandelmjölk och nötmjölk. Havremjölken spås vara årets storsäljare.

Hampa

Att utvinna och göra produkter av hampa har blivit vanligt och det utvinns oljor, krämer och olika kosttillskott från hampaväxten. Hampaolja och CBD-olja är en snackis världen över, men bristande forskning och vitt skilda lagstiftningar gör att riktlinjerna och populariteten skiljer sig kraftigt åt i olika länder. (Substansen cannabidiol, CBD påstås lindra en rad sjukdomar och symptom, men i Sverige har man än så länge en restriktiv syn på CBD-olja och Livsmedelverket läkemedlesklassade den i april.) Den traditionella hampaoljan utvinns dock på ett annat sätt och skiljer sig därför åt från CBD-olja.

Klart är iallafall att exempelvis hampafrö är mycket proteinrika och innehåller flera bra fettsyror och viktiga aminosyror. Du hittar både Omega 3,6 och 9 i hampa, det är också rikt på A- och C-vitaminer, magnesium och kalium. Fortsättning följer på oljorna – men det är helt klart något det kommer snackas om framöver.

Tahini

Smaker från mellanöstern och Afrika kommer stort, och tahini är det nya nötsmöret – den smakrika sesampastan syns överallt i röror, bakverk och bowls.

Fläder

Sommarfavoriten fläder är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna från skada och inflammation och nu är det fläderns tid att kliva fram i rampljuset. Bäret kan också effektivt hjälpa till att stärka immunförsvaret och lindra influensasymptom. Pinterest-sökningarna för fläder har ökat med nästan 700 procent.

Största träningstrenderna 2019

Kvinna leder träningspass med bosuboll

Studiogym

I storstäderna är det ganska vanligt med små träningsstudios specifikt inriktade på yoga, cykel, pilates, barre… listan är lång. 2019 väntas trenden sprida sig ut i landet.

Träna online

Gymkedjor, onlinetjänster och tv-spel – allt fler aktörer erbjuder allt bättre instruktörsledda och interaktiva träningspass som du kan utföra och få pepp av oavsett var du är.

Träning med band

Sökningarna för pass och övningstips med träningsband som minibands har ökat med hela 2000 procent enligt Pinterest! Och de små banden må se harmlösa ut, men de kan ge ordentligt med både träningsvärk och resultat.

HIIT och korta pass

Andelen korta, effektiva intervallbaserade pass bara ökar på träningskedjorna runt om i landet. Alltifrån löpning och cykling till magträning och tuff styrketräning erbjuds numera i tidseffektiv och högintensiv form.

Högutbildad träningspersonal

Kunskapskraven på PT:s och instruktörer har ökat rejält de senaste tio åren och många PT:s och instruktörer kan nu ta ett gott helhetsgrepp om vår hälsa. Och kunskap ger insikt – kan de inte hjälpa dig rekommenderar de dig proffsigt vidare till en sjukgymnast, dietist eller vad du behöver.

Största livsstilstrenderna inom hälsa 2019

Kvinna vila

Återhämtning

Kanske årets mesta ledord. Förutom sömn tar vi oss mer tid för mental återhämtning, umgänge med familj och vänner och aktiviteter som massage och mjuk och lugn yoga.

Sömn!

Sömn, sömn, sömn. 2019 pratas det om sömn. Hur dagens levnadssätt stör vår dygnsrytm – och hur vi kan anpassa oss efter den för att må och prestera bättre när melatonin och kortisol når balans. Att ignorera din inre klocka och sömnbehov kan orsaka viktuppgång, diabetes, högt blodtryck och väldigt många dåliga livsstilsvanor. 2019 ser vi allt fler tekniska hjälpmedel som hjälper oss att hålla koll på sömnen.

Mindre alkohol

Allt fler söker sig till alkoholfria alternativ. Vissa tackar nej helt, andra väljer alternativ med mindre alkohol. Och den som vill avstå alkohol är inte längre förpassad till mineralvatten och läsk, utbudet av goda alkoholfria drycker ökar explosionsartat på Systembolaget såväl som på restauranger.

Miljömedvetenhet och zero waste

Hållbarhetstrenden befruktar de flesta områden 2019, och självklart syns den även i hälsobranschen. Smartare, återvinningsbara förpackningar, matsvinnsappar och återvunna träningskläder är bara några av sätten som trenden yttrar sig på.

Grön skönhet

En trend som bara växer. Skönhetsprodukterna blir alltmer naturliga och ekologiska, med influenser från växtriket.

Skärmfritt

Skärmar är ett fantastiskt verktyg på många sätt. Men det gör oss just – avskärmade. Från varandra, från verkligheten. Skärmbegränsning och mobilparkering gäller inte längre bara barn och tonåringar, utan även oss vuxna.

Källor: American College of Sports Medicine, Pinterest, Self, Mind Body Green, Women’s Health

Bildkälla: IBL

Läs mer:

Sellerijucie: Har du koll på trenddrycken

Stressa ner – med den japanska succémetoden

Så mycket stryk tar din kropp av sena nätter

Skärmtid – så hittar du rätt nivå och undviker konflikter

Mer innehåll från MåBra
Dela på: