SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Därför kan det vara farligt att suga in magen

19 apr, 2022 
kvinna knäpper jeansen
Hur ofta låter du magen bara få pysa ut över byxlinningen? Tänkte väl det. De flesta av oss håller in magen, medvetet eller omedvetet, en stor del av vår vakna tid. Något som forskare nu varnar för.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi gör det utan att tänka. När vi drar på oss jeansen, när vi sitter i möten eller träffar någon vi känner på gatan. För att inte tala om på badstranden. Vi spänner bålen och suger in magen. Och sen, när ingen ser oss, knäpper vi upp byxorna igen. Och andas. Det hela kan tyckas oskyldigt men faktum är att det kan påverka vitala kroppsfunktioner och muskler i mage och bäcken. Läkaren Carly Cano förklarar..

Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energiBrand logo
Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energi

Att suga in magen påverkar muskler, bäckenbotten och andning

— Att dra in eller klämma ihop dina övre magmuskler påverkar funktionen av dina coremuskler och även din bäckenbotten, säger hon i den amerikanska hälsotidningen Well and Good.

Hon ger ett exempel.

— Vissa muskler i din kropp behöver slappna av för att andra ska fungera. Till exempel måste din bål slappna av för att du ska kunna rotera och kasta något, och olika benmuskler slappnar av vid olika tidpunkter för att du ska kunna gå. Samma regler gäller för magmusklerna för en mängd rörelser, matsmältning, sexuell njutning och enkla saker som att gå på toaletten.

Annons

Men kanske skadligast av allt: Det påverkar vår andning. Djupandningen syresätter våra muskler, sänker kortisolhalterna i kroppen, stöttar immunförsvaret och sänker vår stressnivå.

"Omöjligt att ta djupa andetag"

— När du tar ett djupt andetag expanderar dina lungor och din diafragma sjunker. Din mage måste kunna expandera för att ta hänsyn till tryckförändringen inuti din kropp. Om din i stället mage sugs in kommer det att vara omöjligt att ta djupa andetag med ditt diafragma, förklarar hon.

Magen ser olika ut hos alla. Dess form påverkas bland annat av var vi är i menscykeln, vad vi ätit, hur vi mår och hur vi andas. Magen förändras över tid och till och med under loppet av en dag. Det är här vår självbild kommer in. Vi vill helst inte identifiera oss med en svullen muffinsmage utan gör det vi kan för att dölja den.

— Det är vanligt att man suger in magen. Med tiden kan det förvandlas till en vana och så småningom till ett kroniskt tillstånd av spänning, säger Dr. Cano

Annons

Det här kan du göra istället

Om du är en av dem som håller in magen ofta, börja med att acceptera kroppen som den är. Om din mage hänger ut är det okej. Det finns ingen anledning att hålla in magen för att tvinga din kropp att se ut på ett visst sätt. Ta ett djupt andetag och se hur din mage expanderar – och kom ihåg att det är det mest mänskliga du kan göra. Så ska din mage se ut.

Hitta kläder som får dig att känna dig bekväm. Istället för att kämpa med blixtlåset eller knapparna till de trånga jeansen som inte passar: Skaffa byxor som gör det.

— Om du måste suga in magen för att byxorna ska sitta bra är det ett tecken på att de sitter för hårt, resonerar Dr Cano.

Källa: Well and Good

Foto: TT

Annons