5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa

kvinna håller grönkål/ tomatsås

Rårivna rotfrukter, kål och bladgrönt - rena rama hälsokuren. Ja, visst är det så! Vi bör få i oss en variation av helst 30 varianter på grönsaker i veckan för att uppnå en god maghälsa. Men vad många faktiskt missar är att alla grönsaker inte är som mest hälsosamma råa. Här är 5 vanliga grönsaker på våra tallrikar som med fördel äts tillagade.

VIDEO: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa
0:47

Efter reklamen: VIDEO: 5 grönsaker som är mer hälsosamma tillagade än råa

(0:47)

Slå på ljud

Tomater - bör kokas för maximal utsöndring av antioxidanter

Om du föredrar tomater i form av en pasta- eller tomatsås är du helt rätt ute. De små körsbärstomaterna kan vara bra som snacks men det är bara genom att koka tomater som du kan öka mängden lykopen (en antioxidant som förknippas med minskade risker för hjärtsjukdomar och cancer). 30 minuters tillagning kan leda till en ökning av lykopenhalten med hela 50 procent.

Morötter - kokas hela för mer Vitamin A

Goda grillade eller i en värmande vintersoppa, de flesta av oss äter nog ändå morötter råa. Men att koka dem varsamt ökar betakarotenet – ett näringsämne som är nödvändigt för syn och immunförsvar. Faktum är att tillagning av dem oskalade och intakta mer än fördubblar innehållet av antioxidanter. Det bästa är att koka dem hela innan de eventuellt skivas för att undvika att näringsämnen rinner ut i kokvattnet. Stekta morötter är dock inte lika hälsosmat, det minskar innehållet av karotenoider.

Spenat - ångas för att utvinna kalcium

Spenat är en riktig guldgruva för vitaminjägaren. Att tillaga spenat genom ånga bibehåller vitamin B och gör också kalciumet lättare att ta upp – viktigt om du är mjölkfri. Men om det är antioxidanterna du vill åt så är bästa alternativet fortfarande att äta din spenat hackad och rå.

11 recept med jordgubbar – något gott för alla typer av tillfällen

Paprika - rostas/grillas för att bidra till stärkt immunförsvar

En annan grönska som vi oftast äter rå är paprikan. Precis som med tomater är det bättre att steka, ugnsrosta eller fräsa istället för att koka eller ånga, eftersom C-vitaminet går förlorat när det tillagas i vatten. Så addera gärna lite rostad eller grillad paprika i dina sommarsallader eller varför inte i din vegetariska chili!?

Grönkål - ångas lätt för maximalt upptag av jod

Vem älskar inte en fräsch grönkålssallad? Även om det inte är något fel med att tillsätta lite olivolja och citronsaft och äta den rå, så är grönkålen som mest hälsosam när den är lätt ångad. Det beror på att den innehåller höga nivåer av goitrogener (ett slags enzym) rå, som kan störa ditt upptag av jod – något du behöver för produktionen av sköldkörtelhormoner. Även om du förmodligen skulle behöva äta mycket rå grönkål för att uppleva några negativa biverkningar, vet vi att tillagning inaktiverar dessa enzymer. Du vill dock vara försiktig med hur du lagar grönkål. Kokas den för länge eller i för mycket vatten riskerar du att förlora näringsämnen.

Källa: Stylist.uk

SE OCKSÅ: 5 recept med vattenmelon du vill testa i sommar
1:27

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 recept med vattenmelon du vill testa i sommar

(1:27)

Slå på ljud

Foto: TT

Utvald läsning