SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Grillningen kan göra dig sjuk – så undviker du att drabbas

04 maj, 2017 
Grilla säkert i sommar!
Grillsäsongen är äntligen här! Men gör att undvika att få i dig farliga bakterier finns det några saker du bör tänka på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att grilla hör sommaren till, precis som bad, picknickar och ett glas rosé i solen. Men sköter man inte grillandet på rätt sätt är risken stor att man får i sig bakterier som kan göra dig sjuk.

Här är några saker att tänka på inför sommarens alla härliga grillkvällar.

Läs också: Farligt gott med grillat – alla hälsofällorna!

 

När du handlar:

Se till att resan från kyl till kyl blir så kort som möjligt. Ska du göra något mellan att du handlat och kommer hem så är det en bra idé att använda en kylbag med isklampar för att köttet, kycklingen eller fisken ska hålla sig kallt.

 

Om du tinar:

Om du ska grilla något som varit fryst är det viktigt att det har hunnit tina ordentligt – om kött eller kyckling är fryst inuti är risken att de yttre delarna blir färdiga, men att mitten fortfarande är rå och det ökar risken att du får i dig fel bakterier.

Bäst tinar köttet i kylen, och du får räkna med ett dygn för större bitar. Om du vill tina köttet snabbare kan du lägga det i kallt vatten eller mikra det på tiningsläget. Om du mikro-tinar är det bäst att göra så nära inpå grillningen som möjligt.

Annons

Läs också: 5 kalorisnåla röror till grillmiddagen

 

Om du marinerar:

När du marinerar kött eller kyckling får det en god smak när du grillar det sedan. Tänk bara på att marinaden har varit i kontakt med rått kött och att bakterier kan ha flyttat sig från köttet till marinaden, därför ska du inte använda den som sås eller till att pensla på köttet efter att du har grillat det.

 

Om du ska grilla borta:

Ska ni på picknick vid stranden eller knytis hos några vänner? Trevligt! Men tänk på att om du ska grilla kött måste du hålla det kallt tills det ska grillas. Använd en kylbag med kylklampar, och ställ den i skuggan om ni inte ska grilla direkt.

Läs också: Forskaren varnar: Grilla inte laxen i aluminiumfolie i sommar

 

Tvätta händerna:

Precis som när du är hemma är det viktigt med handhygienen. Extra viktigt är det att tvätta händerna efter att du har hanterat kött, fisk eller kyckling, innan du börjar hantera grönsaker eller annat. Ska kniv och skärbräda användas till annat efter köttet måste de diskas innan, allt för att minska bakteriespridningen.

Annons

 

När du grillar:

Använd ved (helst från lövträd) eller grillkol när du grillar. Använd inte kottar eller impregnerat virke. Och ha tålamod – vänta tills kolen har fått en glöd innan du slänger på maten. Det är i lågorna det finns farliga ämnen, så undvik också att fett och marinad droppar ner på glöden så att det kan slå upp lågor. Och grilla maten gyllenbrun hellre än svart!

Var noggrann med att alla sorters kött blir ordentligt genomgrillat. Grillar du skivat kött räcker det att alla sidor är väl tillagade, det är där bakterierna sitter.

Är du gravid? Då ska du vara noggrann med att äta gris, lamm och vilt helt genomstekt, för att slippa parasiten toxoplasma. Vill du verkligen ha köttet lite rosa går det bra om köttet varit fryst i minst tre dygn innan.

Läs också: Bjud in till grillfest med spännande smaker!

 

Grillverktygen:

Grillgaller av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade är bra att ha när man grillar, men se upp så att inte gallren är för glesa så att det du grillar faller igenom.

Annons

Det finns grillgaller och pannor som man kan tro går att använda på grillen, men som inte alltid tål den höga temperaturen det kan bli i en grill, särskilt en med lock. Exempel på sådana är de med en yta av teflon, som kan smälta vid 330 grader.

 

Om du får rester:

Får du mat över ska de in i kylen så snabbt som möjligt. Har maten varit framme i över två timmar bör den slängas, tyvärr.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Shutterstock

 

Sommarens smalaste grillrecept

Fixa hela middagen på grillen!

Läs också: Sommarens smalaste grillrecept

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons