SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Gravid – vilka vitaminer ska man äta?

08 sep, 2016 
Bella Beiron
Vilka vitaminer ska du äta som gravid? Och vad ska du äta för att få i dig dem? Vi har svaret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det har aldrig varit lika viktigt att tänka på vilka vitaminer och mineraler du får i dig som det är nu. Och det absolut bästa sättet att få i sig dem är genom att äta näringsrik mat.

Under graviditeten ska du äta mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, folat (folsyra) och järn. Beroende på vilka kostvanor du har kan det kännas svårt att veta vad och hur mycket du ska äta. Att knapra tabletter kan kännas som en enkel lösning på problemet – men tyvärr är inte det bästa alternativet. Kosttillskott kan nämligen skada lika mycket som det kan hjälpa. För att använda dig av det bör du diskutera det med din barnmorska.

Vilka vitaminer ska och kan jag äta när jag är gravid?

Omega 3

Bästa källan till omega 3 är fisk. Du som är gravid kan till exempel äta lax, makrill och sill. Äter du inte fisk kan olika oljor, frön, nötter och grönsaker hjälpa till på traven. Linfröolja, chiafrö, linfrön, valnötter, broccoli och brysselkål är exempel på veganska omega 3-källor.

Annons

Vill du veta mer, läs: Så får du i dig livsviktiga Omega-3!

Vitamin D

Återigen hittar vi fisk på menyn, men också ägg, vild svamp som exempelvis kantarell, trattkantarell och karl johan, samt  kyckling och D-vitaminberikade mejeriprodukter.

Flera fördelar: Gladare, friskare & smalare – med vitamin D

Folat

Folat finns i många produkter, bland annat grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, samt fullkornsprodukter. Som gravid brukar rekommendationen vara ett extra intag av folat, i form av tabletter. Folat gynnar fostrets utveckling och din blodbildning.

Läs även: Folat kan minska risk för kranskärlssjukdom

Järn

I köttvärlden innehåller leverpastej och blodpudding mängder av järn. Förutom kött finner du järn i linser, ärtor, bönor, fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, nötter och torkade frön – pumpa och sesam.

Järn hjälper dig också till återhämtning: Hitta orken och fixa formen med järn

Jod

Jod finns i saltvattensfisk, skaldjur och jodberikat salt. Viktigt är att inte salta allt för mycket på maten, eftersom en för hög dos kan påverka ditt fosters sköldkörtel.

Middagstips: Härliga skaldjur för alla smaker – 10 recept 

 

Källa: Livsmedelsverket

Annons