HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Gör lussebaket till en meditationsstund – vi visar hur!

04 dec, 2019 
Mindfullness vid lussebaket.
Stressad över allt som ska fixas till jul? Ta tillfället i akt när du ska baka och gör stunden till en mindfullness-övning!
Annons

December är den stressigaste månaden på året för många, inte minst för kvinnor som ofta får stå för både planeringen, städningen, matlagningen, inhandlingen, lussekläderna, julklapparna och julkorten inför den tjugofjärde.

Därför kan en paus i vintermörkret vara välbehövd – men om tiden inte räcker till kan du testa att omvandla dina sysslor till avslappningsövningar. Smart va?

Här har Apotek Hjärtat gjort en film som guidar dig till vad de kallar ”lussebullness” – mindfulness i lussebaket. Det är ett ljud- och videoguidat mindfulnessrecept där julbaket också blir en tid för återhämtning. Du belönas dessutom med 30 färska lussebullar!

Fokus på andning

I receptet vägleds du genom bakandet med grundläggande mindfulnessövningar. I bild visas en saffransdeg som långsamt knådas steg för steg, och tillsammans med avkopplande julmusik och en lugn, guidande röst uppmuntras du som bakar att fokusera på andning och rikta fokus mot de olika momenten.

Annons

– Med ”Lussebullness” vill vi uppmuntra till att ta en stund för sig själv och koppla av inför julen. Stressen smyger sig lätt på bland julklappsplanering, pynt, mat, bak och glöggmingel. Då är det viktigt att inte glömma bort sina egna behov och hitta små stunder för återhämtning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Se den avslappnade filmen här:

 

 

Här är ingredienserna du behöver till degen!

Ingredienser för 30 lussebullar:

  • 50 g jäst
  • 175 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran à 0,5 g
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l motsvarar 900 g)

Till pensling och garnering:

  • ägg
  • russin

Stressforskaren Julia Åhlins 5 bästa tips mot julstressen:

  1. Fundera och prata igenom hur du/ni vill att julen ska vara. Vad orsakar mest stress och vad kan du göra åt dessa saker?
  2. Ha inte som mål att hinna med allt, utan prioritera några saker som känns allra viktigast och satsa främst på dem.
  3. I den mån det är möjligt, säg nej till sådant som kräver för mycket energi.
  4. Se till att ta pauser och prioritera inte bort sömnen. Återhämtning är extra viktigt under perioder då man känner sig stressad.
  5. Testa att lägga undan mobilen, den stjäl ofta mer av vår uppmärksamhet än vad vi tror.

Foto: Apotek hjärtat

Läs mer:

Stresscoachen: ”Här är mina tips för en härligare jul”

Julens 6 dolda stressfällor – så duckar du dem!

Ernsts bästa tips för att stressa ner i jul

Annons