3 oväntade fördelar med att gäspa

kvinna gäspar

Vi människor gäspar en hel del, och det är inget konstigt. Men varför vi egentligen gäspar är inte helt utrett och glasklart än.

Se även: 6 vanliga orsaker att du är trött när du vaknat, trots att du sovit bra

0:52

Efter reklamen: Trött när du vaknar trots tillräckligt med sömn? 6 vanliga orsaker

(0:52)

Slå på ljud

Men vi vet att vi både kan välja att gäspa, det vill säga kontrollera att det händer, och gäspa per automatik – utan att det går att avbryta. En gäspning brukar i regel pågå i ungefär sex sekunder.

Andfådd? Då kan det bero på sjukdom

Varför gäspar vi och händer i kroppen?

En vanlig förklaring till varför vi gäspar är att vi behöver tillgodose ett tillfälligt ökat syrebehov kroppen signalerar att vi har.

Man tror helt enkelt att vi piggnar till av att gäspa, och blir mer alerta.

En annan teori är att vi gäspar för att kyla ner hjärnan – att vi drar in kall luft i en gäsp samtidigt som blodflödet till hjärnan ökar och blodet kyls ner på vägen.

Varför smittar gäspar?

Ytterligare en annan anledning till att vi gäspar är att vi har empati, eller för att vi vill stärka sociala band. Det här gör vi nämligen bland annat genom att spegla andra. Om en kompis gäspar, då gör vi likadant. För att visa att vi ser hen.

Forskning visar att människor med mer empati i större utsträckning ”smittas” av gäspar av folk i sin omgivning. En tanke är också att vi smittas lättare av gäspar ju närmare vi känner oss den person vi ser gäspar.

Läkaren: ”Gäspningar kan hjälpa oss med fokus”

Läkaren och forskaren Dustin W Ballard menar nu att det finns sätt som gäspningar kan vara bra för oss. Att det alltså finns fördelar med att gäspa.

– Baserat på hjärnskanning-studier, ökar gäspningen aktiviteten i ett litet område av hjärnan som kallas precuneus, som spelar en viktig roll för rumslig orientering, minne och medvetande. Så det kan hjälpa fokus och uppmärksamhet, säger han till Psychology Today.

Han menar också att det skulle kunna vara så att du kan använda gäspningar för problemlösning eller för att hantera känslor som ilska, ångest eller stress. För att rörelsen hjälper dig att rikta ditt fokus.

Gäspningar kan också signalera ett behov

Utöver att gäspningar skulle kunna hjälpa med fokus och att hantera problem och känslor så handlar det också om den sociala delen.

En tredje fördel med att gäspa menar läkaren skulle kunna vara att man signalerar att man har någon typ av behov. Som människor i närheten kan bli uppmärksamma på.

Det kan vara att man behöver en paus lika gärna som man kanske behöver just hantera känslor, eller hitta fokus just då.

8 ofrivilliga kroppsljud – och vad de betyder

Gäspar skulle enligt läkaren alltså kunna:

  1. Hjälpa oss rikta fokus och göra oss mer uppmärksamma.
  2. Hjälpa oss hantera problem och känslor.
  3. Hjälpa oss signalera behov till vår omgivning.

Källa: Psychology Today Foto: TT