Forskning: Så påverkar brist på D-vitamin corona

kapslar av d-vitamin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Forskare misstänker att låga nivåer av D-vitamin i blodet kan öka risken för att bli infekterad av coronaviruset. Man misstänker också att den som har brist på D-vitamin får en svårare form av covid-19. Vitaminet är bland annat viktigt för vårt immunförsvar och det har också en antiinflammatorisk effekt.

Tidigare forskning har visat att tillskott av D-vitamin kan skydda mot andra former av luftvägsinfektioner orsakade av virus.

I den nya studien tittade man på 489 personer som hade mätt sitt D-vitamin i blodet en tid innan de testades för coronaviruset.

Fler smittade bland de med D-vitaminbrist

Bland de som hade haft normala nivåer av D-vitamin i blodet, testades 12 procent positivt för coronavirus. Bland de som hade brist på D-vitamin testade drygt 19 procent positivt för corona. Studien är gjord vid universitetet i Chicago, USA.

Men forskare poängterar att man inte kan dra slutsatsen att ett extra tillskott av D-vitamin skyddar mot coronainfektion. Det krävs nämligen fler studier innan man vet om, och i så fall vilka, som kan ha nytta av ett tillskott. I studien var majoriteten av deltagarna mörkhyade och det är känt att det finns fler med D-vitaminbrist i gruppen.

De här grupperna kan behöva ett extra tillskott:

Men det finns även andra grupper som riskerar att drabbas av brist på D-vitamin, påpekar forskarna. Till exempel:

  • den som sällan vistas utomhus
  • den som bor på ett äldreboende/vårdhem
  • den som klär sig i heltäckande kläder utomhus

Kan D-vitamin stoppa coronaviruset?

Slutsatsen av den forskning som finns om D-vitamin och corona blir att det inte finns tillräckliga bevis för att ett tillskott av D-vitamin skyddar mot coronainfektion eller ger en lindrigare infektion. Det enligt NICE, National Institute of Health and Care Excellence i Storbritannien.

Möjligen kan det skydda vissa grupper som är kända för att ligga lågt i vitaminet, men det behövs mer forskning innan man kan gå ut med några mer allmänna rekommendationer.

Däremot betonar man vikten av att äta sunt för att få i sig de vitaminer man behöver. Ju hälsosammare man lever i pandemin, desto bättre rustad är man att klara av en eventuell infektion.

Källor: Health Day, BBC mfl

Foto: TT

Läs mer

11 tecken på att du har brist på D-vitamin

Forskare utreder samband mellan D-vitaminbrist och corona

Ny forskning: Här är vitaminerna som ger dig ett längre liv

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: