Studie: Surfande kunder påverkar de anställda negativt
Att arbeta i butik betyder inte bara att man måste tampas med besvärliga och ilskna kunder. Det betyder också att man kan råka ut för hot och för sexuella trakasserier från dem man betjänar. Bland annat är det numera vanligare att kvinnliga serviceanställda blir sexuellt trakasserade av en kund än av en chef eller kollega. Statistik visar också att trakasserier från kunder nästan fördubblats sedan 1960-talet.
Men de anställda lider inte enbart av att kunder kan vara aggressiva eller hotfulla, även mildare former av besvärliga kundbeteenden påverkar arbetet och hälsan negativt. Ett exempel är vårt användande av mobiltelefoner. Det har blivit ett växande hälsoproblem för dem som jobbar i butik, visar en ny svensk studie. Forskare undersökte hur anställda i handeln upplever det när kunden är upptagen av sin mobiltelefon när de ska betala i kassan.
– Vi har tittat på hur de anställda reagerar när de blir nonchalerade och kunden istället tittar ned i sin mobiltelefon. Det är en form av mobilmissbruk som kallas för ”phubbing” och som innebär att en person är upptagen av sin smartphone istället för att interagera med andra personer, säger Nicklas Salomonson, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.
Vissa personlighetstyper drabbas hårdare
I en enkät till drygt 2900 anställda i svenska butiker svarar många att det är mycket vanligt att man känner sig ignorerad som anställd. Att kunden tittar i sin mobil gör bland annat att personalen tycker att de har svårare att göra ett bra jobb. I tidigare forskning har man sett att vissa personlighetstyper bland de anställda tar mer strykt av att försöka vara överseende med besvärliga kunder. Det gäller framförallt dem som är artiga och förlåtande trots att de blir illa behandlade. De känner i högre grad missnöje med jobbet och riskerar bland annat att drabbas av utbrändhet.
Foto: TT
Läs mer:
Julmusiken en plåga – för alla som jobbar i butik
Tips till arbetsgivare: Det lönar sig att anställa 50-plussare!