Studie: Din bästis kan göra under för din hälsa

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Bra vänner gör det mesta i livet bättre, det kan nog de flesta skriva under på. Men visste du att dina kompisar också bidrar till att förbättra din hälsa och göra dig friskare? En ny studie visar nämligen att riktigt goda vänner påverkar måendet – när vi åldras.

Läs också: Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

Forskare vid Northwestern University har funnit att vissa äldre människor påpekar att anledningen till deras goda hälsa är att de har riktigt bra liv – socialt. En studie har genomförts där ett antal deltagare blivit ombedda att fylla i ett frågeformulär om sitt psykologiska välbefinnande. Den största skillnaden mellan de människor som åldrats med en riktigt bra hälsa i behåll och andra var att de mer hälsosamma hela tiden tryckte på vikten av att ha tillfredsställande, varma och tillförlitliga relationer.

Läs också: LISTA: De här 8 vännerna är de enda du behöver

Denna forskning ligger i linje med tidigare studier om fördelarna med att ha djupa och meningsfulla vänskaper. En studie från William J. Chopik fann att vänskap – snarare än familjeförhållanden – har en enorm inverkan på din långsiktiga hälsa.

Läs också: Därför är introverta personer så bra vänner – 5 anledningar

– Det finns nu en stor del av forskningen som stöder tanken att nära relationer förbättrar hälsa och välbefinnande under hela våra liv, skrev han i studien.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: