FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Studie: Din bästis kan göra under för din hälsa

09 apr, 2018 
AvJohanna Lejon
Håll hårt om dina allra bästa vänner – de kan vara avgörande för din hälsa på äldre dagar. Det visar i alla fall ny forskning.
Annons

Bra vänner gör det mesta i livet bättre, det kan nog de flesta skriva under på. Men visste du att dina kompisar också bidrar till att förbättra din hälsa och göra dig friskare? En ny studie visar nämligen att riktigt goda vänner påverkar måendet – när vi åldras.

Läs också: Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

Forskare vid Northwestern University har funnit att vissa äldre människor påpekar att anledningen till deras goda hälsa är att de har riktigt bra liv – socialt. En studie har genomförts där ett antal deltagare blivit ombedda att fylla i ett frågeformulär om sitt psykologiska välbefinnande. Den största skillnaden mellan de människor som åldrats med en riktigt bra hälsa i behåll och andra var att de mer hälsosamma hela tiden tryckte på vikten av att ha tillfredsställande, varma och tillförlitliga relationer.

Läs också: LISTA: De här 8 vännerna är de enda du behöver

Denna forskning ligger i linje med tidigare studier om fördelarna med att ha djupa och meningsfulla vänskaper. En studie från William J. Chopik fann att vänskap – snarare än familjeförhållanden – har en enorm inverkan på din långsiktiga hälsa.

Läs också: Därför är introverta personer så bra vänner – 5 anledningar

– Det finns nu en stor del av forskningen som stöder tanken att nära relationer förbättrar hälsa och välbefinnande under hela våra liv, skrev han i studien.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons