Forskare: Så länge ska du egentligen tvätta händerna

Mycket tvål och så rejält med vatten på det. För oss med lite bacillskräck är det viktigt att tvätta händerna ordentligt efter ett toalettbesök. Men hur länge ska man egentligen hålla på?

Det har faktiskt inte varit helt lätt för experterna att komma överens om. Enligt den amerikanska organisationen CDC (Centers for Disease Control and Prevention) bör en god handtvätt pågå i drygt 35 sekunder. WHO (Världshälsoorganisationen) menar att det räcker med cirka 27,5 sekunder för att få bort baciller och smuts.

Läs också: Så mycket bakterier finns det på sandstranden

Nu har forskare vid Glasgow Caledonian University i Skottland testat de båda rekommendationerna för att se vilken som är mest effektiv. I studien deltog 42 läkare och 78 sjuksköterskor, vars händer undersöktes efter att ha följt de olika instruktionerna. Resultatet?

Genom att följa WHO:s riktlinjer minskade det genomsnittliga bakterieantalet något jämfört med CDC:s metod”, slår man fast i studien.

Forskarna vill dock betona att skillnaden inte är jättestor om du inte arbetar inom exempelvis vården, där det ställs högre krav på handhygienen.

Läs också: 7 anledningar att ta det lugnt med städandet

Foto: IBL//Shutterstock