Forskare: Nu har trenden vänt – vi blir allt dummare

Vi blir allt dummare enligt nya studier.

Sedan Andra världskriget har vår genomsnittliga IQ-nivå stigit, enligt de årliga IQ-tester som gjorts. Men nu visar forskning att trenden har vänt. En ny norsk studie visar att den yngre generationen faktiskt är dummare – och IQ-poängen sjunker med i genomsnitt sju punkter per generation, vilket gör forskarna oroade.

Den nya trenden tycks ha börjat med personer födda omkring 1975, där den tidigare så kallade Flynn-effekten avtagit, som innebar att intelligensnivån stigit med omkring tre punkter per decennium.

Läs också: Försover du dig ofta? Då är du smartare än andra! 

Forskarna tror att den plötsliga vändningen har att göra med nya tekniker som dykt upp för att lära oss matte och språk i skolan. Men det kan också bero på att vi spenderar mer tid framför teknologi och mindre tid med böcker, menar forskarna.

Första trovärdiga studien

Tidigare studier kring vår intelligens menar dock att vändningen började kring millenieskiftet, och att minskningen snarare ligger kring 2,5–4,3 punkter per decennium. Framför allt i Skandinavien har trenden synts ett tag. Den forskningen var dock väldigt begränsad och har inte godtagits av forskarvärlden på samma sätt som denna nya studie.

Där har Ole Rogeburg och Bernt Bratsberg, vid Ragnar Frisch Centre för Ekonomisk Research i Oslo, gjort en undersökning som visar att norska män idag har lägre IQ än vad deras pappor hade vid samma ålder.

Läs också: 10 otippade tecken på att du är smartare än andra

De jämförde IQ-test från över 730 000 norska män som gjort testen årligen mellan 1970 och 2009. Studien har publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America Journal (PNAS). Studien gjordes efter det att en tidigare studie visat att barn som äter fisk både bli intelligentare och sover bättre.

Källa: Daily Mail, Science Direct   Foto: IBL

 

Fakta Flynneffekten:

Flynneffekten har fått sitt namn efter den Nya Zeeländske statsvetaren och psykologen James R. Flynn, som upptäckte fenomenet. Det handlar om tendensen att intelligensnivån under en lång tid stigit, visat genom IQ-tester, och det gäller globalt om än i olika grad.

Näringsrikare kost till växande barn, minskad mängd infektionssjukdomar bland barn tack vare vaccinationer, mer stimulerande uppväxtmiljöer samt barns ökade läsning av böcker har föreslagits som orsaker.

I västvärlden har Flynneffekten setts plana ut på senare tid, och nu visar alltså forskning att trenden till och med kan ha vänt.

Källa: NBCI

Utvald läsning