FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskare: ”Klitoris ökar chansen att bli gravid”

22 nov, 2019 
ett par ligger i sängen och kelar
Nej, klitoris är inte bara till för kvinnans njutning. Den kan vara viktig för chansen att bli gravid också. När klitoris blir stimulerad får spermien lättare att hitta till ägget, menar forskare. Så här hänger det ihop!
Annons

Har klitoris någon egentlig betydelse eller är finns den bara till för njutningens skull? Debatten om klitoris har pågått länge och de flesta forskare har hävdat att den lilla knappen inte har någon biologisk eller medicinsk betydelse alls. Men den föreställningen ifrågasätts nu av en brittisk vetenskapsman i tidskriften Clinical Anatomy. Han menar att klitoris behövs för att spermien lättare ska hitta till ägget och befrukta det. Han baserar sitt påstående på en genomgång av ett antal studier på området.

Startar en välkomstkommitté för spermier

Teorin är att när klitoris blir stimulerad så skickas det signaler till hjärnan om att sätta fart på processer som underlättar befruktningen, bland annat genom att förbereda slidan på att välkomna spermier på bästa sätt. Det innebär till exempel att temperaturen i slidan blir varmare, syresättningen och blodflödet ökar – och allt detta för att göra miljön för spermierna så gynnsam som möjligt. En annan sak som inträffar är att livmodern ändrar läge för att spermierna ska kunna ta sig in i livmoderhalsen i exakt rätt ögonblick. På så sätt kan klitoris alltså underlätta för kvinnan att bli gravid.

Forskare hoppas att de här rönen också kan bli ett argument mot kvinnlig omskärelse. Tar man bort klitoris minskar nämligen inte bara kvinnans lust utan också chansen att bli gravid.

4 fruktbara fakta om din klitoris

  • Den allra största delen av klitoris syns inte. Tre fjärdedelar av den är gömd.
  • Klitoris har 8000 nervändar. Det gör den till det känsligaste organet i kroppen.
  • Det tar i genomsnitt fyra minuter för en kvinna att komma när hon onanerar.
  • 1 av 5 kvinnor är missnöjda med sexlivet för att de kommer för sällan.

Källa: Womanizer/We-Vibe  Foto: TT

Läs mer: 

7 appar för dig som är eller vill bli gravid

Hur får jag bättre orgasmer?

Klitoris: 12 saker alla kvinnor borde veta om den

 

 

Annons