SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Forskare: Fattigt liv lika farlig som soffliggande

02 feb, 2017 
Låg socioekonomisk status = ohälsa.
Låg socioekonomisk status kan förkorta livet till den grad att det borde räknas som en avgörande riskfaktor, menar forskare i en ny studie. Faktum är att det är lika farligt för hälsan som att inte röra på sig alls.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ens socioekonomiska situation påverkar hälsan är tyvärr inget nytt. Även i vårt väldigt jämlika Sverige finns bevis på att låg utbildning, dålig inkomst, arbetslöshet och andra negativa faktorer är länkat till för tidig död. Bland annat har socioekonomiskt utsatta personer betydligt större risk att råka ut för fetma och cancer.

I en ny studie, som publicerats i The Lancet, analyserade forskare data från 1,7 miljoner personer i flera olika länder i västra och söndra Europa, USA och Australien. Man jämförde då låg socioekonomisk status med sex andra kända riskfaktorer för för tidig död.

Resultatet visade att låg socioekonomisk status kan likställas med fysisk inaktivitet – båda kan förkorta livslängden med 2,1 år.

Läs också: Sluta röka och bli lyckligare

De värsta riskfaktorerna är rökning och diabetes, vilka kan göra att man dör 4,8 respektive 3,9 år för tidigt. Sedan kom fysisk inaktivitet och sociaekonomisk status på 2,1 år, och sist högt blodtryck, fetma och hög alkoholkonsumtion som förkortade livslängden med 1,6; 0,7 och 0,5 år.

Annons

Det forskarna ville bevisa var att medan stora medel går in i att hjälpa människor att sluta röka och gå ner i vikt etc. – så tas väldigt lite hänsyn till människors socioekonomiska status när det gäller hälsa.

– Givet den stora påverkan den socioekonomiska statusen har på hälsan, är det viktigt att regeringar och myndigheter accepterar det som en avgörande riskfaktor och slutar att exkludera den från hälsopolicys, säger artikelns huvudförfattare Silvia Stringhini, vid Centre hospitalier universitaire vaudois (CHUV) i Lausanne.

Källa: The Lancet, Dagens Medicin

 

Barnfetma har blivit en klassfråga

Myter om barn och övervikt

Läs också: Barnfetma har blivit en klassfråga

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons