Forskare: Ett glas vin om dagen kan förebygga Alzheimers

Ett glas vin om dagen är bra för…hjärnan? Ja, i alla fall om man ska tro en ny brittisk studie. Studien som är från University College London, visar nämligen att ett glas vin om dagen kan hjälpa hjärnan att städa och därmed bidra till att förebygga demenssjukdomar.

Men även om ett glas vin kan hjälpa är det minst lika viktigt att du sover bra och tränar regelbundet. Studien visar att en hälsosam livstil tillsammans med 25 milliliter vin om dagen kan hjälpa till att stimulera hjärnans eget saneringssystem.

Läs mer: De 5 hälsosammaste vinerna – här är listan

Tidigare forskning har visat att Alzheimers sjukdom kan associeras till en giftig ackumulering av protein i hjärnan. Detta kan förebyggas genom att upprätthålla hjärnans förmåga att “självsanera”. Tidningen Telegraph har pratat med forskaren Ian Harrison från University College London, som menar att en stor del av forskningen kring demenssjukdomar numera fokuserar på just olika metoder som ska förhindra hjärnans självsanering från att kollapsa.

Den brittiska studien, som genomfördes på möss, visade ändå att sömn var en av de viktigaste grundstenarna i att förebygga demenssjukdomar. Mössen gjorde sig nämligen av med giftiga ämnen mycket snabbare under natten. Och sömnrensningen av hjärnan är snabb – det ska gå 60 procent snabbare för hjärnan att göra sig av med gifter när vi sover.

– Det här visar att vi borde sova mycket mer än vad vi gör, säger forskaren Ian Harrison.

Studiens mest överraskande rön var ändå den som visade att hjärnan var 40 procent snabbare hos de möss som fick en liten dos alkohol dagligen under 30 dagar.

Så förutom att sova mer och träna regelbundet kan du, i forskningens namn, definitivt unna dig ett glas vin någon gång ibland. Skål!

Källa: Telegraph

Läs mer: 11 snabba fakta om Alzheimers sjukdom

 

Utvald läsning