FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskare: Att känna lukten av natur hjälper mot stress

08 aug, 2019 
Lukta på naturen och stressa ner.
Att gå ut i skogen kan hjälpa dig att stressa ner – men det är inte ljuden eller grönskan som lugnar. Istället är det doften som är orsaken. Det kan svenska forskare nu konstatera.
Annons

Luktsinnet är kanske vårt mest underskattade sinne. Det kan hjälpa oss avgöra om maten går att äta, om kläderna är rena – eller få oss att känna välbehag av blommor och nybakade bullar. Det kan också påverka vår sinnesstämning genom att väcka minnen till liv och skapa associationer.

Nu visar ny forskning även att luktsinnet kan hjälpa den som är stressad att känna sig lugnare – och speciellt den som får känna doften av natur.

Vi har tidigare skrivit om den japanska metoden shinrin-yoku, direkt översatt ”skogbad”, som innebär en typ av mindfulness ute i naturen och som japaner kan få på recept mot stressymptom och depression.

Psykologen och skogsterapiguiden Petra Ellora Cau Wetterholm berättar att metoden kan hjälpa oss att komma ut ur skärmbubblan.

– Det jag har märkt är att stress och ångest minskar påtagligt. När stressen sjunker brukar även nedstämdhet ge med sig lite, och man kan tänka i nya banor. Man känner hopp, kan se möjliga förändringar eller får lust att prata med grannen.

Annons

Doften gör skillnad

Exakt vad det är som verkar så lugnande på oss i naturen har hittills varit oklart, men nu menar forskarna alltså att det är doften.

– Vi såg att det som hade störst betydelse för stressreduceringen inte var kopplingen till den visuellt gröna miljön eller naturljuden, utan lukten, säger Marcus Hedblom, ekolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, till Vetenskapsradion.

Undersökningen är gjord av svenska forskare för flera olika universitet. Testpersonerna i studien utsattes för stresshöjande, men milda, elektriska stötar. Med hjälp av VR-teknik placerades sedan personerna i en stad, en park eller i en skog, tillsammans med riktiga dofter och ljud. Man kunde då se att personerna i park och skog blev mindre stressade än de i stadsmiljö.

Marcus Hedblom menar att detta bör tas i beaktande när man jobbar med stadsplanering, och att inte bara det visuella ska få ta plats när anläggning av parker och planteringar, utan även lukt.

Källa: Vetenskapsradion, MåBra   Foto: TT

Läs mer:

Stressa ner – med japanska succémetoden

Christine, 59: ”Jag låter naturen läka mig”

Stresscoachen: Vi borde vara mer i naturen!

Annons