SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Forskare: Antioxidanter ökar risken för cancer

01 nov, 2018 
Antioxidanter som tillskott kan göra mer skada än nytta.
Nu varnar en svensk professor och forskare om den populära trenden med shots på färsk ingefära. För mycket antioxidanter kan nämligen öka risken för cancer, enligt forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Artikeln uppdaterades den 13 december 2019.

Den populära trenden med shots på färsk ingefära kan öka risken för cancer. Det går nu Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, ut och varnar för. Hans senaste forskning visar att antioxidanter kan öka risken för cancer, istället för att skydda kroppen mot sjukdomar, som många tidigare trott. Det var Studio ett i P1 först med att meddela.

Studien har publicerats i vetenskapstidningen Cell och visar att antioxidanter inte bara ökar risken för att utveckla cancer hos en frisk person, utan även påskyndar insjuknandet hos redan drabbade cancerpatienter.

– Ju mer fria radikaler en tumörcell producerar ju mer hämmas den. Men om vi ger den antioxidanter så släpper hämningen och tumörcellen mår bättre och delar sig, säger Martin Bergö till Aftonbladet.

Ingefära är en kraftfull antioxidant som de senaste åren har blivit populär att pressa och dricka som en shot. Martin Bergö menar att en person som har som strategi att äta mycket frukt, dricka hälsoshots och kosttillskott lätt kommer upp i de höga, farliga nivåerna.

Ingefärsshots i snapsglas
Professor Martin bergö varnar för den populära trenden med ”nyttiga” hälsoshots.

Antioxidanter är för de flesta av oss kända för att skydda våra celler. Detta eftersom de neutraliserar så kallade fria radikaler, som gör att cellerna ”rostar”. Därför har man utgått ifrån att antioxidanter håller cellerna friska och skyddar oss mot bland annat cancer. Nu visar svensk forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg att antioxidanter inte bara skyddar de friska cellerna i kroppen – de skyddar även cancercellerna och hjälper tumörer att växa och sprida sig.

Annons

I studien, som publicerats i Science Translational Medicine, såg man att tillskott av antioxidanter ökar tillväxten av malignt melanom. Tidigare har man sett att detta även gäller lungcancer. Att ta ett tillskott kan alltså öka risken för cancerspridning, både hos den som redan har sjukdomen, men även hos den som har en oupptäckt cancer i kroppen. Dessutom har forskare backat från uppfattningen att antioxidanter skyddar friska celler. Det finns helt enkelt inte tillräckliga bevis för det. Det betyder också att ett kosttillskott med antioxidanter inte bara kan vara onödigt för oss – det kan i värsta fall också vara skadligt.

Antioxidanter finns i naturlig form i bland annat grönsaker och frukt, men också högre halter i kosttillskott. De nya rönen om tillväxt av cancertumörer gäller dock bara antioxidanter i kosttillskott. Vi ska alltså inte sluta grönsaker och frukt.

Det här är antioxidanter

Antioxidanter är ämnen som i naturlig form finns i frukt, bär och grönsaker. Dit hör till exempel vitaminerna B2, C och E, karotenoider (som är ett förstadium till vitamin A), selen, zink och acetylcystein.

I studien om cancertillväxt har man tittat på antioxidanterna vitamin E och acetylcystein.

Källa: Sahlgrenska akademien, Science Translational Medicine  Foto: IBL

Läs mer

Myter & fakta: Det visste du inte om antioxidanter

 

Annons