HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Meditation: 3 övningar för dig som inte har tid att meditera

22 okt, 2022 
AvKersti Hilding Hansen
En kvinna som mediterar
Känner du dig stressad? Har du funderat på att börja meditera men vet inte hur du ska börja? Här är tre enkla meditationer för nybörjare hämtade från boken ”72 meditationer för dig som inte har tid att meditera”.
Annons

Meditation kan vara väldigt bra för att hitta sin inre harmoni. Att meditera bara några minuter varje dag kan göra dig gladare och mindre stressad. Det sägs att den som mediterar går in i ett tillstånd av fullständig avslappning, där både kropp och själ får ro. Och effekten, en känsla av lugn, kan sitta kvar i flera timmar.

Se också: Stanna upp och fånga lyckan - lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

"Negativa känslor och tankar om dig själv krymper"

Någon som upplevt stora, livsomvälvande effekter av att börja meditera är författaren Saleh Vallander, som skrivit boken ”72 meditationer för dig som inte har tid att meditera”. När han var 21 år avbröt han sina medicinstudier eftersom han upplevde en tomhet inom sig och saknade mening med sitt liv. Det var när Saleh hittade meditationerna som han fann sitt livs karta och kompass. Han insåg att han hade alla svar inom sig. Han hade upptäckt att när han tog ett steg tillbaka och återhämtade sig gav det näringsgivande energi.

Annons

– Du kan inte räkna med att det kommer hjälp ramlande ner på dig ovanifrån, man måste anstränga sig lite lagom mycket och införa meditationerna gradvis i sitt liv, säger Saleh.

Att meditera ska inte kännas som en uppgift

Att meditera ska heller inte vara en uppgift, eller något man presterar. Om man har den utgångspunkten försvinner möjligheten till avslappning.

Saleh Vallander
Saleh Vallander hittade livsglöden när han började meditera

– Det ska istället vara en teknik för att bli mer av sig själv. Vi har mycket mer inom oss än vi tror, där finns skatter att hämta och det är när vi har åtkomst till dessa skatter som vi blir mer nöjda och glada i våra liv.

– Negativa känslor och tankar om dig själv krymper, medan de positiva föreställningarna växer. På det här sättet kan du bryta negativa tankemönster. Det blir som en mental reningsprocess.

Annons

Att meditera kan vara som vilken övning som helst som ger ökad självinsikt och mer medvetenhet om ens egna inre känslor. Meditation handlar i grunden om att bli mer mentalt avslappnad.

3 meditationer för nybörjaren

1. Andningscirkel

I den här meditationen ska du uppleva att din andning följer en cirkel som löper in i höften och sedan ut från bröstet och in i höften igen. Du kan göra den sittande, eller liggande på rygg med böjda ben. Andas in och upplev att energi strömmar in i höften/nedre buken och sedan rör sig uppåt i kroppen för att därefter stråla ut ur bröstet på en utandning. Andas in från höften, andas ut från bröstet. Fortsätt så. Använd gärna händerna som om du hjälper energin att komma in i höften och sedan ur ut ur bröstet

2. Vem är jag just nu?

I den situation du befinner dig ska du ställa dig själv frågan: Vem är jag just nu? Exempel: Du är på väg hem från jobbet och frågar dig själv: Vem är jag som är på väg hem från jobbet? Iaktta alla svar som kommer upp inom dig. Är du glad, fundersam, ledsen, stressad? Ser du en viss färg inom dig?

Annons

Allt som kommer upp är värdefullt, du får på detta sätt svar på vad som finns inom dig just nu. Ditt fokus ligger just nu på det som kommer upp och skapar på det sättet en distans till det du gör. Då blir du mindre bunden till det och kan leva mer lättsamt. Du skapar genom denna meditation distans till det du gör och du blir mer medveten om vem du är. Du kan vila inom dig som den som ser på sina känslor och tankar. Det här är en bra övning när man känner sig stressad.

3. Stanna i känslan

Stanna upp och upplev de känslor du har inom dig. Exempel: Du känner sorg: Acceptera och stanna i sorgen. Försök inte förändra känslan eller fly ifrån den. Acceptera istället känslan. När vi accepterar negativa känslor krymper de och nya mer positiva känslor får växa fram. När man försöker fly från känslor kan det skapa ångest.

Källa: Övningarna är hämtade ur boken ”72 meditationer för dig som inte har tid att meditera”.

Foto: TT

Annons