Svenska kvinnor berättar om sina fontänorgasmer

Ett par som sover tillsammans

Enligt RFSU är definitionen av fontänorgasm när det kommer vätska ur kvinnans urinrör, vätskan är antingen genomskinlig eller en mjölkliknande mindre utlösning.

En studie från Göteborgs universitet visar att upplevelsen av en fontänorgasm ger upphov till vitt skilda känslor. Det är tjugoåtta kvinnor i Sverige, mellan 23 och 69 år, som djupintervjuats om sina erfarenheter.

Se också: Stanna upp och fånga lyckan, lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
0:55

Efter reklamen: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

(0:55)

Slå på ljud

Beskriver olika upplevelser av fontänorgasm

Jessica Påfs är forskare i sexuell hälsa och studiens författare. Hon berättar i ett pressmeddelande:

– Några beskrev det som en superkraft, en förundran och en stolthet över vad deras kroppar kunde, och att fontänorgasmen gav dem en djupare och annorlunda tillfredsställelse än en orgasm utan ejakulation, säger hon.

En 37-årig kvinna i studien beskriver sin upplevelse såhär:

– Förut, när jag hörde av en vän att hon kunde spruta tänkte jag "wow, hon spelar på en helt annan nivå". Och nu när jag har lyckats spruta sa min sambo att vi måste börja skydda lakanen, som ett skämt. Och jag tänkte "wow, är jag i den klubben nu?".

En del personer som ingick i undersökningen berättade att de kände sig besvärade eller skamsna över att de "blötte ner sig” under samlag. I de fallen var det oftast kopplat till en oro över vad vätskan egentligen var, och om det fanns urin i den. Det kunde finnas en ängslan över hur partnern skulle reagera.

– Vi testade en teknik som vi hade hört talas om och plötsligt sa han: "det var det" och jag sa "Vad menar du?" Jag hade inte ens märkt att något hände, och det var inte ens så njutbart, det blev bara blött. Jag tänkte, vad är syftet med detta? och jag insåg att för den här typen av orgasm måste jag uppleva den fler gånger för att bygga upp en känslighet för den, säger en 53-årig kvinna i studien.

En 24-årig kvinna i undersökningen beskriver hur hon inte förstod vad det var som hände den första gången hon fick en fontänorgasm.

– Jag trodde faktiskt att antingen jag eller han hade kissat. Jag vågade inte nämna det. Nu när det hände igen och jag inte ens märkte det, plötsligt var lakanen bara blöta, kan jag se tillbaka på den händelsen och förstå att det förmodligen var en utlösning. Men jag visste inte ens att det fanns något sådant och jag kom ihåg att jag kände mig så obekväm och skämdes. Jag var rädd att jag hade kissat. Jag önskar att jag kunde gå tillbaka till den där yngre versionen av mig själv och säga: hej, du fick utlösning, det är helt normalt.

Mer kunskap behövs

Den svenska benämningen fontänorgasm eller sprutorgasm menar Jessica Påfs kan vara vilseledande då den skapar en förväntan på en orgasm utöver det vanliga. Så behöver det nämligen inte vara, det kan vara så att ejakulationen sker utan någon förhöjd känsla av njutning.

Jessica Påfs, forskare vid Göteborgs universitet

Jessica Påfs är forskare i sexuell hälsa vid Göteborgs universitet

Foto: RFSU Daniel Ivarsson

En sak är alla kvinnor i studien överens om: kunskapen om vad fenomenet egentligen är behöver bli bättre.

– Det handlar lika mycket om att upplysa om vad själva ejakulationen är, varifrån den kommer och vad den innehåller, som att förstå att detta är en naturlig del av kvinnans sexualitet och inte, vilket är en förekommande vanföreställning, något som porrindustrin fabricerat, säger hon.

Källa: Göteborgs universitet, RFSU

Foto:TT

Utvald läsning