I ANNONSSAMARBETE MED CAPIO

7 frågor om underlivet som du inte vågat ställa

Många problem med underlivet går över utan medicinering eller med receptfria läkemedel. Om besvären kvarstår bör man ta reda på vad man drabbats av innan man fortsätter behandla. Kontakta i så fall en läkare eller barnmorska för att få rätt diagnos.

Varför luktar flytningarna illa?
Det vanligaste skälet till illaluktande flytningar är bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos innebär att det har blivit obalans bland de bakterier som finns naturligt i slidan. Illaluktande flytningar kan också ha andra skäl, så det är viktigt att ta reda på vad problemen beror på. Det finns inga receptfria läkemedel mot bakteriell vaginos, men diagnosen kan ställas direkt efter en gynekologisk undersökning och behandlingen, som ofta tar tre till sju dagar, skrivs ut av läkare.

Många vanliga problem med underlivet är enkla att göra något åt.

Varför kliar det?
Klåda kan ha många olika orsaker. Det kan till exempel bero på en svampinfektion, eksem, torra slemhinnor eller en könssjukdom. För flera åkommor finns receptfria läkemedel. Om inte behandlingen gett effekt inom den rekommenderade behandlingstiden ska du boka en tid hos barnmorska eller läkare för att få rätt diagnos.

Varför får man svamp i underlivet?
En svampinfektion i slidan kan orsakas av jästsvamp. Svampen kan finnas på huden utan att ge besvär. Om du får antibiotika- eller cortisonbehandling kan det öka risken för en svampinfektion. Innan mens och under graviditet är det också vanligare med svampinfektioner på grund av hormonella förändringar. En svampinfektion är ofarlig men med symtom som klåda, sveda och svullnad vill man gärna bli av med den snabbt. Om du är osäker på om det är svamp du drabbats av, om du har återkommande besvär eller om receptfria läkemedel inte hjälper bör du söka vård för att få rätt diagnos och behandling.

Åkommor som vaginism och vulvavestibulit för behandlas för att undvika att problemen förvärras.

Varför gör sex ibland ont?
Många kvinnor upplever smärta vid omslutande sex. Det kan finnas flera skäl till det. Ett kan vara vaginism som innebär att du får muskelkramp kring slidöppningen. Orsakerna till vaginism är inte helt kända men kan bero på att du tidigare haft sex som av olika anledningar gjort ont. Vulvavestibulit är en annan sjukdom som kan orsaka smärta och innebär att nerverna kring slidöppningen har blivit överkänsliga. Ett vanligt symtom är brinnande smärta och rodnad och du kan också få problem med att använda tampong. Både vaginism och vulvavestibulit kan och bör behandlas för att undvika att problemen förvärras.

Varför får man urinvägsinfektion?
Urinvägsinfektion orsakas av bakterier som kommit in i urinröret. Oftast kommer de från ändtarmsområdet och är alltså ingen smitta utifrån. Anledningen till att det oftare drabbar kvinnor är att kvinnors urinrör är kortare. Mer än hälften av alla kvinnor får någon gång i livet urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion går ofta över utan behandling eller genom huskuren att dricka mycket sur dryck. Om du har återkommande problem eller om du inte mår bättre inom några dagar är det viktigt att söka vård. Om urinvägsinfektionen sprider sig till njurarna kan du bli allvarligt sjuk.

Mellanblödningar är vanliga och ofta ofarliga, men ibland kan det vara viktigt att ta reda på orsaken.

Varför kommer det blod när jag inte har mens?
Mellanblödningar är vanliga och ofta helt ofarliga. Du kan till exempel blöda lite innan mensen eller under ägglossningen. Vissa preventivmedel kan också orsaka mellanblödningar. Men blödningar från slidan kan också bero på en könssjukdom, infektion eller cellförändringar. Därför är det viktigt att söka hjälp om du blöder efter att ha haft samlag, har använt samma preventivmedel med hormoner i tre månader eller om du nyligen haft oskyddat sex.

Vad beror torra slemhinnor på?
Torra slemhinnor kan bero på låga östrogennivåer, vilket i sin tur kan ha flera orsaker. Många kvinnor upplever till exempel problem med torra slemhinnor under klimakteriet eller efter en förlossning. Problemen kan också bero på vissa sjukdomar eller vara en biverkning av läkemedel. Milda rengöringsprodukter och fuktkräm för underlivet kan ge lindring, men det är viktigt att du tar reda på vad problemen beror på om de inte går över efter en tids användning av receptfria produkter.

Konsultera Capio – få svar inom 15 minuter
Alla kvinnor drabbas någon gång av klåda, sveda, dålig lukt, missfärgade flytningar eller andra problem med underlivet. Trots det drar vi oss för att prata om dem – även med en läkare. Hos Capio kan du konsultera en läkare, sjuksköterska eller barnmorska via chatt och få råd kring din underlivshälsa. Ladda ner appen här. Bryt tabut, ta tag i problemen idag och höj både humöret och självkänslan!