SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Instagram-profilens kritik mot bikinimodet: "Inte skapta för vanliga kroppar "

23 apr, 2021 
AvMåBra Redaktionen
Fi Lindfors
Många bikinis är gjorde för att kvinnor ska sitta vid poolkanten som prynadssak. Det menar Fi Lindfors som lyfte problemet genom att prova bikinis i en rad Instagraminlägg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 kroppspositiva budordBrand logo
7 kroppspositiva budord

Fi Lindfors driver Instagramkontot heltenkeltfidär hon den senaste veckan lagt upp videos där hon provar bikinis. Syftet är att visa att många bikinis inte verkar vara skapta för en kvinnokropp över huvudtaget – och att det finns en risk att kvinnor istället tror att det deras kropp det är fel på.

Så här säger hon själv:

Fi Lindfors

– Jag arbetade heltid som modell 1999-2010 och vet vilken skillnad det kan vara mellan reklambild och verklighet. Jag har plåtats i många plagg som man nålat upp och in och faktiskt även tejpat på plats för att de ska se bra ut på bild. När man köper bikini online ser man dem på en kropp som oljats och smorts där ägaren av kroppen spänner, håller in och håller kroppen i en perfekt pose i perfekt ljus. En av väldigt många bilder har valts ut och sedan retuscherats.

Annons
Fi Lindfors

Hon fortsätter:

– När man sedan får hem och på sig bikinin är det lätt att jämföra sig med den orealistiska bilden och tänka att det är ens kropp det är fel på. Det är det inte! Det är aldrig kroppen det är fel på. Många bikinis (absolut de jag provade) är skapade av någon som verkar anse att kvinnor helst bör ha silikonbröst och Barbie-vulva och ligga helt stilla vid en poolkant och agera prydnadssak. Det är mycket snören och lite tyg och jag ville visa hur de ser ut i verkligheten, i rörelse, på en vanlig kropp.

Annons
Fi Lindfors

Instagraminläggen har fått stor uppmärksamhet.

– Många har hört av sig och tackat för att jag visar upp verkligheten. Många har också upprörts av ideal och och modet och jag vill bara påminna om att vår tid är begränsad. Det är en sommar på ingång och alla vi kommer inte få uppleva fler efter den. Vem vet hur många fler somrar vi får? Jag har svårt att tänka mig att vi kommer sitta när vi är 90 år (om vi ens lever så länge) och tänka "vilken tur att jag inte visade mig i badkläder och lekte, solade, badade och verkligen njöt under alla somrar jag fick".

Annons

Fi Lindfors går in i sommaren med den här inställningen:

– Nu carpar vi skiten ur den här sommaren, tycker jag, och vägrar låta någonting så trivialt och oviktigt som bikinimode, hur vi ser ut eller att våra kroppar faktiskt rör på sig när vi rör oss, stoppa oss från att verkligen leva!

Ett par dagar efter publiceringen plockades dessa videos ner av Instagram. Motiveringen var att "de innehåller sexuella handlingar".

– Vanliga kvinnokroppar får tydligen inte finnas. Det var inget sexuellt med det här, säger Fi Lindfors till MåBra.

Fi Lindfors

Bilder från Instagram

Annons