SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Farliga ämnena som kan finnas i ditt te

04 feb, 2019 
hands holding teacup
Grönt, vitt eller matcha? Te är trendigt och nyttigt. Men te innehålla en hel del onyttiga ämnen också. Tungmetaller är bara ett exempel. Så här väljer du rätt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det botar cancer, renar levern, bränner fett och håller hjärtat friskt – te utmålas ofta som rena rama medicinen. Det gäller främst grönt te, men också örtteet yerba mate och matcha-te, där man gjort pulver av hela teplantan för att man ska få i sig hela plantans nyttigheter. Och visst är te nyttigt, välgörande och gott! Det spelar ingen roll om du dricker en svart, vit eller grön variant:

– Alla tesorter är hälsosamma! De innehåller mycket antioxidanter, bland annat katechiner, som man tror ligger bakom de goda hälsoeffekterna på hjärt-kärlhälsa hos tedrickare, säger MåBras nutritionist Anki Sundin.

Se ocksåallt du behöver veta om populära trenddrycken boba tea.

Men det finns också mindre trevliga saker i te. Te är hårt besprutade med bekämpningsmedel. När man gjorde stickprover på ett antal teer som finns i Sverige för några år sedan, fann man att alla innehöll rester av bekämpningsmedel, även de ekologiska teerna. En sak man bör hålla koll på är till att många gröna teer, särskilt i påse, ofta blandas ut med andra ingredienser som mynta, fänkål, lakritsrot och citrongräs. En tepåse kan då ha ett ganska blygsamt innehåll av det nyttiga gröna teet – och därmed också en lägre halt av antioxidanter.

Annons

– Dessutom kan allt för höga doser av de nyttiga katechinerna kan ha en negativ påverkan på levern. Det finns rapporter där människor kommit in till sjukhus med akut leversvikt efter intag av grönt te-extrakt. Det är däremot inte samma sak som att dricka det gröna teet i rimliga mängder, säger Anki Sundin.

Te med tungmetaller

Teplantan är inte bara hårt besprutad. Den är tyvärr bra på att suga upp aluminium och tungmetallerna kadmium, bly och kvicksilver ur marken också.

– Några av de mest blyförorenade teerna är de gröna tesorterna Tai Mu från Kina samt Sakura och Sencha från Japan.

Anki Sundin berättar att även matcha-te kan innehålla tungmetaller. När det gäller tesorten Yerba mate, innehåller det dessutom så kallade polyaromatiska kolväten, PAH, som kommer från torkprocessen av bladen. Ämnet finns även i tobaksrök.

– PAH är cancerframkallande. Men jag vill samtidigt påpeka att mängden PAH i mate-drycker varierar kraftigt, säger hon.

Dricker man mycket te kan man minska risken för diverse oönskade gifter genom att växla mellan olika tesorter och temärken.

– Då minskar risken att man exponeras för ämnen som är mindre bra för oss i stora mängder, samtidigt som vi får de goda hälsoeffekterna vi vill åt.

Läs mer

Så nyttiga är hälsodryckerna – egentligen

Maten du bör undvika om du dricker grönt te

Därför ska du dricka vitt te

Annons