Färdigstressat: 4 enkla knep mot utbrändhet

Färdigstressat: 4 enkla knep mot utbrändhet

När vi är stressade länge utan pauser får hjärnan svårt att koppla på sitt lugn och ro-system. Och det är då vi riskerar att bli utmattade och deprimerade. En kort paus hjälper oss få ner stresspåslag omedelbart.

Här är några enkla knep som alla kan göra! De är hämtade ur MåBra:s nya onlinekurs ”Stressa mindre – lev mer”.

1. Andas

När vi är stressade börjar vi ofta ta ytliga, korta andetag – som gör oss ännu mer stressade. Gör så här för att ge signaler till hjärnan att allt är lugnt:

Andas in långsamt, genom näsan. Låt andetaget gå ner i magen, som fylls med luft och utvidgas. Föreställ dig att luften går ända ner till tårna. Andas sedan ut, genom näsan. Om du tycker att det är svårt kan det hjälpa att tänka på siffror: Andas in och tänk ”1”. Andas ut och tänk ”slappna av”. Andas in och tänk ”2”. Andas ut och tänk ”slappna av”. Upprepa till siffran 5 och sedan tillbaka till 1 igen.

2. Sakta ner på tempot

Ofta beter vi oss som om vi har konstant bråttom – vilket gör att vi bara gasar på än mer. Bestäm dig för att dra ner på tempot. Då känner du dig också lugnare.

Gå i en långsammare takt. Höj blicken och titta dig omkring. Vad ser du? Känner du några dofter? Och tänk så här: Du kanske tjänar några minuter per dag på att småspringa överallt. Vad ska du göra med den tiden? Är det inte bättre att ta de minuterna till att njuta lite mer av livet under tiden du förflyttar dig?

3. Gör en sak i taget

Försöker du göra flera saker samtidigt för att ”spara” tid, som att svara på mejl och prata i telefon, äta lunch när vi är på språng och torka ut handfatet medan du borstar tänderna? Det gör hjärnan alltmer överhettad. Bestäm dig för att göra en sak i taget i stället. Det är hjärnan byggd för, och klarar av bäst.

4. Få musklerna att slappna av

Rörelser och stretch ökar blodcirkulationen och hjälper musklerna att slappna av. Gör den här övningen minst en gång i timmen, om du sitter mycket: Ställ dig upp och sträck på dig ordentligt, rotera axlarna bakåt i 30 sekunder.

Utvald läsning