Experterna: 3 tecken på att du är sapiosexuell

Tecken på att du är sapiosexuell
Slå på ljud

Hetero-, homo-, trans- och bi- är sedan länge vanliga exempel på prefix till ordet sexuell. Vi har också kunnat bekanta oss med metrosexuell, där den sexuella läggningen får extra effekt från att personen månar om sitt yttre. Och asexuell, där sexlust och intresse för sexliv är minimalt.

Men vad innebär det att vara sapiosexuell?

En person som kallar sig sapiosexuell har sin egen karta när det gäller attraktionslagen, det är dock ingen sexuell läggning. Du till exempel alltså var bisexuell eller heterosexuell och dessutom identifiera dig som sapiosexuell.

Sapiens betyder vis eller resonlig, och det är också i just intellektet som sapiosexualiteten tar sitt avstamp.

3 tecken på att du är sapiosexuell

Hur pratar man om tappad sexlust?

Du tycker intelligens är viktigare än utseendet. Enligt Kryss Shane, amerikans sexolog och LGBTQ-expert, är en sapiosexuell person mer intresserad av att diskutera litteratur eller politik med någon på första dejten, snarare än att inleda en sexuell relation.

Om du tycker att du är mest attraherad av någons intellekt är detta ett mycket bra tecken på att du är sapiosexuell.

Du reagerar fysiskt på omgivningens intelligens. Långa diskussioner och heta debatter är avgörande för att du ska tända sexuellt. För de flesta är detta annars ”grädde på moset” hos en redan attraktiv partner. Men för en sapiosexuell person är det en stor grund till själva upphetsningen, menar Shane.

Så får du bättre sex efter 40 – sexologernas bästa tips

Du behöver en intellektuell stimulans före sex. Enligt Casey Tanner, amerikansk relationsexpert och terapeut, behöver sapiosexuella personer en annan typ av förspel. ”Här blir den intellektuella stimulansen långt viktigare än den fysiska”, säger hon till mbg.com 

Till samma källa förklarar Shane och Tanner att sapiosexualitet kan förväxlas med demisexualitet, men det senare handlar om att det finns ett öppet utbyte av känslor för att attraktion ska uppstå. För en sapiosexuell person är det istället intellektet som behöver hitta en gnista för att tända till.

 

LÄS MER:

Nya sextrenderna: Experter om vad som blir hett i sängen

Sexologen: A-punkten kan ge en helt otrolig orgasm

Ingen sexlust? Här är problemet ni måste lösa först