SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Experten: TV-tittande sämre för hjärthälsan än övervikt

07 nov, 2019 
Soffan skadar hjärtat – så kan du minska faran.
Visste du att stillasittandet är mer skadligt när du tittar på ditt favoritprogram i soffan, än när du sitter på kontoret? Det gäller även dig som tränar flera gånger i veckan. Men med några enkla knep kan du göra tiden i soffan lite hälsosammare!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att det är skadligt att sitta för mycket vet vi. Men varför är det så dåligt för hälsan? I sin bok ”Hjärtsmart” förklarar forskaren och sjukgymnasten Katarina Steding-Ehrenborg varför stillasittande i allmänhet, och TV-tittande i synnerhet, är så dåligt för ditt hjärta.

– Det finns studier som visar att just TV-tittande är den farligaste formen av stillasittande, men forskarna vet inte varför. Det kan bero på att TV-tittande oftare är förknippat med att man samtidigt äter och dricker sådant är onyttigt, säger hon till MåBra.

Och stillasittande tycks faktiskt ha större negativ påverkan på hjärtat än vad exempelvis övervikt har.

– Vi vet att fett runt buken och runt hjärtat är skadligt, och en riskfaktor. Men det är inte alltid så att man är hälsosam bara för att man är smal, har Katarina Steding-Ehrenborg sagt i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Mer fett i blodet när vi sitter stilla

När vi sitter i TV-soffan är vi oftast väldigt avslappnade och stilla. Musklerna är i vila och de drar inte ihop sig på samma rytmiska sätt som när vi rör på oss. Och när musklerna inte jobbar slutar kroppen att frisätta ämnet lipoproteinlipas.

Annons

– Då stannar mer fett kvar i vårt blod eftersom lipoproteinlipas har till uppgift att städa bort fett från blodet. På lång sikt kan det här göra att vi drabbas av åderförfettning och blodpropp. Stillasittande leder också till ökad en låggradig inflammation i kroppen, vilket är en riskfaktor för bland annat hjärtinfarkt.

Extra skadligt blir det här för en soffpotatis som dessutom har ett stillasittande jobb. Det blir helt enkelt för mycket vila för musklerna – och för mycket fett kvar i blodet.

Men kroppen behöver ju återhämtning, det gäller dock att ha en bra balans mellan aktivitet och vila. Tränar man, ”klarar” man också av mer stillasittande. De som tränar 150 minuter i veckan och sedan sitter i soffan och på jobbet brukar kallas för aktiva soffpotatisar.

– De får de positiva och skyddande effekterna som träningen bär med sig, som till exempel bättre blodtryck och ökad insulinkänslighet.

Annons

För att få effekt av sin träning ska den vara måttligt ansträngande, till exempel en rask promenad. Dessutom kan man dela upp varje pass i så korta snuttar som 10 minuter och ändå få samma effekt.

Det här skyddar hjärtat när du sitter

– Har man ont om tid kan man ta en genväg och träna hårdare. Kör du på hög intensitet, det vill säga en nivå som känns ansträngande eller mycket ansträngande, räcker 75 minuter i veckan.

Det finns även andra knep för att kunna ha en filmkväll med gott samvete:

– Fysisk aktivitet är viktigast, men ibland kan man ta ett glas vin och en bit mörk choklad framför TV:n. Enligt forskning minskar det risken för hjärtsvikt, gör blodet mindre trögflytande och förbättrar kärlens förmåga att reglera blodtrycket, säger Katarina Steding-Ehrenborg.

Foto: TT

Läs mer:

Nya rön: Styrketräning är bättre för hjärtat än löpning

Tyst hjärtinfarkt: Här är symtomen!

Test: Får du tillräckligt med vardagsmotion?

 

Annons