Experten: Smartphonen lika beroendeframkallande som kokain

01 feb, 2018 
AvRebecca Wictor
En beroendeexpert i England varnar nu alla föräldrar för att låta sina barn leka med deras smartphones. Hon menar att det är lika beroendeframkallande som kokain.
Annons

Det finns många olika åsikter kring barn och skärmtid. Det forskas mycket på hur det påverkar våra hjärnor men eftersom användandet är relativt nytt är det svårt att säga säkert vad resultatet av våra nya vanor blir.

Extremt beroendeframkallande

Nu varnar dock Mandy Sagligari, expert på beroenden bland barn, för användandet av smartphones. Hon menar att det rent av går att likställa med att ge sitt barn vin eller kokain.

– Jag brukar säga till föräldrar, ska du verkligen lämna barnet ensamt med den där så de kan göra vad de vill? Vi engagerar oss mycket i våra barns alkohol- och drogvanor men bryr oss knappt om skärmtiden, trots att det triggar samma impulser i hjärnan, säger hon i en intervju i Independent.

Kontrollera skärmtiden

I England anser nästan en tredjedel av ungdomar i åldrarna 12-15 år att de har en ohälsosam balans mellan skärmtid och andra aktiviteter och den yngsta som behandlas för beroende av digital teknologi är bara 13 år.

Annons

Med det sagt menar hon inte att allt användande bör förbjudas, men kontrolleras så att barnens fritid består av andra aktiviteter än att bara titta på en skärm.

Källa: Independent Foto: IBL

Annons