FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Experten: Så tränar du när du är gravid

15 nov, 2013 
Träna som gravid
Att träna under graviditeten är något de flesta mammor mår bra av, men hur ska man träna och och hur långt in i graviditeten går det att träna? Personliga tränaren och bloggaren Terese Alvén berättar!
Annons

Terese Alvén är utbildad personlig tränare, gruppträningsinstruktör och licensierad kostrådgivare och har bloggat om träning sedan 2007. När hon blev mamma 2010 startade hon bloggen spark i magen, en träningsblogg för gravida och nyblivna mammor.

MåBra passade därför på att fråga henne om hur man ska tänka kring träning när man är gravid!

Kan man träna när man är gravid och vad ska man tänka på?

– Ja, har du en normal och frisk graviditet kan du träna, men jag rekommenderar alltid en avstämning med din barnmorska. De flesta mår bra av att träna under graviditeten. Däremot ska man vara uppmärksam på sin kropp och avbryta om något känns obekvämt.

Passar vissa träningsformer bättre än andra?

– Träning i vatten som simning eller vattengympa är skönt när kroppen blir tyngre, dessutom är det skonsamt. Men egentligen funkar de flesta sporter förutom djuphavsdykning. Även sporter med slag och sparkar och ridning kan vara bra att vara försiktig med. Det är bra att träna det man är van vid sedan innan graviditeten då kroppen då känner igen rörelserna.

Annons

Hur långt in i graviditeten går det bra att träna?

– Hela graviditeten om man mår bra. Jag tränade dagen innan min son föddes och han kom fyra dagar över tiden, jag mådde toppen. Men det gäller att lyssna till sig själv och inte jämföra oss med andra.

AV: Izabella Falck

BILD: Thinkstock & Jane Haglund

 

 

Annons