FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Experten: Så solar du för att bli brun – inte bränd

14 maj, 2018 
Experten: Så solar du för att bli brun – inte bränd
En klädsam solbränna är något många av oss ser fram emot nu – men hur solar man mest effektivt utan att det blir farligt? Här svarar farmaceuten Ynette Gustavsson på våra solfrågor.
Annons

Allt för många tror att man inte behöver solskydd, eller att man kan använda en låg solskyddsfaktor, i början av det svenska sommarhalvåret. Det är faktiskt tvärtom. Det menar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek. Hon skulle hellre rekommendera att du använder en högre solskyddsfaktor i början av säsongen för att undvika solskador på huden.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Varför är det särskilt viktigt att skydda sig mot vårsolen?

– Under vintern och våren är vår hy inte förberedd på en ökad UV-strålning och det syns på oss genom att vi har ljusare hy. När våren närmar sig ligger fortfarande en av naturens bästa reflektorer på marken i stora delar av Sverige, nämligen snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning och det ökar risken för vår vinterkänsliga hud att bränna sig.

Annons

För oss som bor i Sverige så är huden som mest ömtålig och känslig just nu då den inte har fått så mycket solljus under vinterhalvåret. Vi behöver vänja huden vid solen igen, och låta den successivt bygga upp det bruna pigmentet som får att huden att reagera långsammare på solljuset, eftersom förtjockningen av överhuden gör att de cancerframkallande UV-strålarna får det svårare att tränga ner i läderhuden.

Varför är det så farligt att bränna sig?

– Solens UV-strålar skadar våra celler till den grad att de slutar bete sig normalt, de dör inte när de ska och kan börja dela sig okontrollerat vilket kan resultera i cancer. Vår kropp har därför utvecklat ett naturligt skydd, som utgör en brun ökad pigmentbildning och en tjockare överhud. När solens strålar når vår hud ökar melaninproduktionen, vårt bruna pigment, och förflyttar sig till ”framsidan” av cellkärnan, där vårt DNA finns, för att lägga sig som ett parasoll för att skydda vår arvsmassa från skadlig strålning. När vi bränner oss skadas vårt DNA i samma process, och upprepade skador ökar risken för hudcancer. Vår ökade exponering för sol är en bidragande orsak till att hudcancer idag är vår näst vanligaste cancerform för både kvinnor och män.

Annons

Hur skyddar man sig bäst mot solen?

– Först och främst med försiktighet – att inte vistats för länge i solen. Sedan ska du så klart skydda dig med kläder och solkräm som har en hög solskyddsfaktor, gärna faktor 25 eller 30. SPF-faktorn berättar för dig hur bra produkten skyddar mot UVB-strålarna. Titta också efter noga att de produkter du väljer har en UVA-symbol med en ring runt sig. Denna symbol visar att produkten även skyddar mot UVA-strålning som minst motsvarar en tredjedel av SPF-talet.

Hur länge kan jag sitta i solen?

– Att tro att man kan vistas i solen i timmar bara för att man har en hög solskyddsfaktor är fel och kan rentav vara livsfarligt. Det är viktigt att komma ihåg att solkräm inte är en frisedel för att vara ute hur mycket som helst. I början av säsongen rekommenderar jag inte längre än 15–20 minuter per dag beroende på din hudtyp. Blir du röd snabbt bör du vara kortare tid i solen och istället öka din solexponering successivt. Var noga med att alltid smörja in dig om du vill sitta ute i solen. Sol är bra för oss – men i måttliga mängder och med rätt skydd.

Annons

Hinner jag bli brun om jag bara sitter 15-20 minuter?

– Att skynda fram solkysst hud går tyvärr inte. Hastar man fram färg i dag får man missfärgningar på huden i form av röda och bruna fläckar som syns först om tio, tjugo år. Tänk också på att en alltför snabb bränna ofta flagnar bort snabbt och ökar risken för hudskador. Det bästa är att förbereda huden med mild peeling, sola måttligt och smörja in dig med återfuktande kräm eller lugnande aftersun – då blir du snyggt brun och dessutom håller den brännan länge.

Foto: IBL

Läs mer:

Vilken soltyp är du? Så vet du hur du bäst skyddar just din hud!

Forskare: Därför är det bättre att sola UTAN solskydd

Här är appen som visar hur länge du kan sola

 

Annons