Experten: Så ofta ska du duscha – egentligen

Så får du finare hud – 5 tips
Slå på ljud

Visst är det härligt att kliva ut ur duschen och svepa in sig i ett nytvättat badlakan. Vi är nog många som inte riktigt känner oss som människor om vi inte får ta en morgondusch.

Men det finns all anledning att dra ner på duschandet.

Den amerikanska sajten Buzzfeed har pratat med två olika forskare i ämnet dermatologi och domen är enig: En dusch varannan eller var tredje dag räcker gott och väl.

Läs också: Snabba duschtricket gör dig piggare på morgonen

– Den största anledning till överduschningen vi ser i dag bygger på sociala konstruktioner, säger läkaren Ranella Hirsch till Buzzfeed.

Den som duschar riskerar att torka ut sin hud och spola bort de naturliga bakterierna som finns på huden – speciellt om du duschar varmt. Uttorkningen riskerar att skapa små hål i huden vilket kan göra dig mer infektionskänslig.

Använd en tvättlapp i stället

De båda forskarna säger också till Buzzfeed att det inte finns någon anledning för föräldrar att bada sina småbarn varje dag. Enlig Joshua Zeichner, professorassistent i dermatologi vid Mount Sinai Hospital i New York City, kan det vara bra att exponera sitt barn för lite smuts. Det kan i bästa fall göra huden mindre känslig och minska risken för allergier och eksem.

Känner du dig ändå oren har forskarna en kompromiss.

Läs också: Därför borde par sluta duscha tillsammans

De dagar du inte duschar kan du i stället rengöra de smutsigaste delarna av kroppen – ansiktet, underarmarna, armhålorna, könet och rumpan – med tvål, vatten och en tvättlapp för att känna dig mer ren och undvika dålig lukt.

Och även om du inte duschar varje dag ska du definitivt byta kläder du har närmast kroppen. Studier har visat att vi fäller betydligt mer smuts och olja i våra kläder än vad vi gör i duschen, skriver Buzzfeed.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Kissa i duschen – därför är det bra

Läs också:Kissa i duschen – därför är det bra

 

Utvald läsning