Experten: Så nyttigt är det med varmt citronvatten

Fråga: Det pratas så mycket om att dricka varmt citronvatten på morgonen. Är det bra? Och måste man pressa citron eller funkar det lika bra med färdigpressad som man köper i plastcitron?

 

”Citronskal nyttigare än fruktköttet”

Svar: Varmt eller ljummet citronvatten upplevs av en del som lite lugnande för magen. Den huvudsakliga förklaringen är att ljummen dryck är snällare för magen än iskall. Ljummen dryck tas också upp lite bättre.

Att ha citron i vattnet ger också ett litet extra tillskott av näring. Ju mer man tar, desto mer näringsämnen får man med. Jag har respekt för att en del upplever positiva hälsoeffekter av citronvatten. Är det så i ditt fall så kan du såklart fortsätta med det. Däremot blir det svårt att motivera det rent vetenskapligt. Utifrån ett näringsperspektiv så är färsk citron, färskpressad citron och koncentrerad citron i stort sett samma sak. Det skiljer sig en aning från ett enskilt näringsämne till ett annat, men jag skulle säga att du lika gärna kan ta färdigpressad citron som färsk. Då blir sannolikt svinnet mindre också – det blir inte en massa citroner liggande bortglömda i kylen som vi sedan får slänga.

Som kuriosa kan nämnas att citrusskal innehåller mer vitamin C, kalcium, kalium och magnesium än själva citrusfrukten. Vanligen kanske vi inte använder citrusskal till annat än att smaksätta sockerkaka och liknande med, men kanske borde vi börja göra det – fruktskal är i allmänhet mycket näringsrika. Det vi dock bör ha i åtanke är att gärna välja Kravmärkt för att minska mängden bekämpningsmedelsrester. Att torka skal, pulvrisera dem och ha i brödbaket, müslin eller frukostgröten är bra tips. Om inte annat så smakar det gott och ger en gnutta mer näring.

Anki

 

Läs mer:

Därför ska du börja dagen med varmt citronvatten

Därför ska du äta citronskal 

I säsong: Krydda hälsa och mat med citrus!

 

Utvald läsning