Experten: Rökning kan få dig att gå UPP i vikt

Rökning kan få dig att gå upp i vikt.

Många använder rökningen eller snusandet som ett medel för att hålla vikten – hur konstigt det än må låta. Med tanke på rökningens alla negativa effekter kan vi nog säga att det är ett av de sämsta sätten att försöka hålla en hälsosam vikt.

Fredrik Paulún, näringsfysiolog, har träffat både rökare som tycker att cigaretterna håller dem smala och de som säger raka motsatsen – och BÅDA har rätt. I boken ”50 genvägar till fettförbränning” skriver han att det bara handlar om olika stadier i rökandet.

Den som röker en cigarett kommer att uppleva att värmeproduktionen ökar, och termogenesen kanske stiger med så mycket som tio procent. Termogenes handlar om hur mycket energi som går åt för att utvinna energi ur det man äter. Den som intar nikotin regelbundet kommer alltså att uppleva att det håller vikten nere.

Läs också: Att sluta röka gör dig lyckligare

Nikotin frigör dessutom dopamin i hjärnan, vilket är kroppens belöningsignal. Det innebär att man får samma lustkänslor som av socker, sex, träning, alkohol, droger etc. Men får man det av nikotin minskar behovet av de andra dopaminkällorna, vilket till exempel betyder att sötsug och hungerkänslor kan minska.

Det är också vad som kan ställa till problem för den som vill sluta röka. När dopaminkicken inte längre kommer från nikotinet, samtidigt som termogenesen/förbränningen minskar, upplever många större sötsug och hunger och därmed viktuppgång. Paulún vill ändå förtydliga att även en ganska stor viktuppgång fortfarande är mer hälsosamt än att fortsätta röka.

Men även rökningen i sig kan leda till att du går upp i vikt.

Läs också: Sluta röka utan att gå upp i vikt – 5 tips

När du har rökt en längre period har du dragit i dig så pass mycket gifter att kroppens insulinkänslighet minskar. Även nikotin i sig gör dig mindre känslig. Och när kroppen blir mindre känslig produceras mer. Insulin är hormonet som lagrar fett, så ju mer du röker desto större risk har du att drabbas av bukfetma och diabetes typ 2.

Med andra ord: Vill du ha en hållbar livsstil och vikt – sluta röka!

Källa: Fredrik Paulúns ”50 genvägar till fettförbränning”

Foto: Thinkstock

 

Tidpunkten då rökning är som allra farligast

Att röka är i sig en dålig idé!

Läs också: Tidpunkten då rökning är som allra farligast

 

 

Utvald läsning