Ett aktivt sexliv påverkar hälsan – mer än vad du tror

Aktivt sexliv kan förbättra hälsan

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Äntligen är hösten här! Den mysiga årstiden som kan tyckas gå i både romantikens och erotikens tecken. Det är tända ljus, vackra färger på löven och mycket mycket mer som kan få alla känslor att komma på samma gång. Så passa på att mys till det lite extra i kylan framöver och ladda på med lite extra energi.

Ett aktivt sexliv kan nämligen både ge en boost till självförtroendet och föra med sig positiva aspekter rörande din hälsa. Ja, det är till och med bevisat att ett hälsosamt och aktivt sexliv faktiskt kan ha en positiv inverkan på både kropp och själ.

4 hälsofördelar med ett aktivt sexliv

1. Bra för hjärtat

Att leva ett aktivt liv behöver inte bara betyda träning. Tidigare studier har till och med bevisat att kvinnor som säger sig ha ett aktivt sexliv löper mindre risk för att får hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden.

2. Sänker blodtrycket

Det finns en viss koppling mellan blodtryck och sexuell hälsa och i en studie visade det sig att kvinnor som uttryckte att deras sexliv var tillfredsställande, löpte mindre risk för att drabbas av ett förhöjt blodtryck.

3. Lättar stress

Intima stunder kan påverka kroppen på mer än ett sätt och kan till och med påverka dina stressnivåer. Studier visar att ett aktivt sexliv kan hjälpa kroppen att reglera nivåerna av kortisol som utsöndras vid stress. Undersökningen visade att nivåerna av kortisol lättare  återgick till det normala hos kvinnor med ett aktivt sexliv.

4. Förbättrar sömn

Efter en mysig stund med någon speciell kan det vara lätt att man blir trött och i vissa fall somnar till. Faktum är att eftersom sex gör att kroppen utsöndrar hormoner som minskar stress och ångest så kan det också göra dig sömnig.

Foto: TT/IBL

Källa: Medical News Today

Läs mer:

Terapeuter: Mobilen hotar sexlivet och förstör kärleken

Vårt sexliv satt under lupp – kvinnorna tar för sig i sängen

Då är sexlivet som bäst – och det är inte när du tror

Redaktionens tips
Dela på: