Envis klåda i hårbotten? Det här hjälper enligt doktorn

Kvinna med grått hår kliar sig i hårbotten
5 tips för tjockt och glansigt hår
Slå på ljud

Läsaren Anette har en intensiv klåda i hårbotten, men inga mjäll. Hon har testat specialschampon men de hjälper inte. Nu undrar hon om man kan få svampinfektion i hårbotten. Så här svarar Gunilla Hasselgren:

Svar: Eftersom du bara verkar ha klåda i hårbotten, och inte på övriga kroppen, kan det handla om mjälleksem. Förmodligen lyckas du att hålla undan mjällen genom att använda mjällschampo, men torrheten och kliandet finns kvar. Du kan även hålla igång klådan genom att klia tillbaka.

Mjälleksem orsakas av hudsvamp, som får fäste och trivs på en del personer. Det är inte ovanligt, omkring 5 procent av oss har mjäll eller kliande hårbotten.

5 vanliga hårproblem – som kan bero på sjukdom

Det här gör att svampen inte trivs i hårbotten

Man behöver använda mjällschampon som Fungoral, Selukos eller liknande som finns att köpa på apoteket, för att göra det otrevligt för svampsporerna. Om klådan är för intensiv och besvärlig kan det vara värdefullt att få hårbotten undersökt av läkare.

Är det eksem kan man få kortisonlösning att badda de rodnade partierna med. Lösningen verkar inflammationsdämpande och därmed klådstillande, men det dödar inte hudsvampen. Man behöver alltså kombinera båda behandlingarna för att det ska fungera.

Man får dessvärre räkna med att klådan kan återkomma i perioder, eftersom sporerna en gång hittat till dig.

Det här är neurodermatit i hårbotten

Om det inte är mjälleksem, kan det vara så att du skapat irritationen själv genom att klia på torra områden. Det kan alltså ha uppstått ett eller flera områden i hårbotten, så kallad neurodermatit. Områdena blir överkänsliga och lättirriterade. Även här kan man behandla med kortisonlösning för hårbotten. Lösningen är stark och receptbelagd, så här behövs en läkarbedömning innan.

Tillsammans med läkaren kan du också gå igenom dina vanor, kanske tvättar du håret för ofta eller använder mössa direkt på nyduschat hår? Det senare kan skapa irritation och en annan typ av svampeksem. Tänk därför på att använda hårtork och att inte tvätta håret för ofta. Det torkar ut hårbotten.

//Gunilla Hasselgren, allmänläkare

3 tips för kliande hårbotten

  • Din frisör är bra på hårtyper och hårbottenproblem. Be om individuella råd!
  • Gå gärna till apoteket och prata med den kunniga personalen – de har utbildning och stor kännedom om produkterna. Det kan vara svårt att hitta rätt själv om man handlar på nätet.
  • Fundera på dina vanor när det gäller hårvård. Kan det vara någon stylingprodukt du använder som din hårbotten inte gillar?

Foto: TT

Utvald läsning