Varningen för hälsotrenden sola anus – det här bör du veta!

Perineum sunning.

Att tokiga hälsotrender ofta slår rot i Hollywood har kanske inte gått någon förbi. Vi har sett allt från att man ska dricka sin egen urin (så kallad uroterapi) till att låta sig bli stucken av bin för att hålla sig ung, och att ånga vaginan (tack för den, Gwyneth) – för att inte nämna vampyrbehandlingen som Kim Kardashian satte på skönhetskartan.

Se också: Det här är SPF och så använder du det

Det här är SPF och så använder du det
1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

Slå på ljud

Det senaste som slog rot bland kändisarna och nu spridit sig till allmänheten är ytterligare en udda aktivitet: Perineum-solande. Det är alltså området mellan anus och könsorganet som ska lapa lite extra sol.

Varför ska man sola anus?

En mycket bra fråga. Enligt förespråkarna, varav en av dem en amerikansk influenser som kallar sig Metaphysical Meagan (men heter Meagan Whitson), är ”perineum sunning” en uråldrigt taoistisk tradition. Hon menar att perineum inom taoismen kallas för ”Livets och dödens port” – och sägs vara den öppning där energi går in och ut ur kroppen.

Fördelarna, menar hon, är följande:

  • Solenergi går in via perineum till de inre organen och stärker dem.
  • Att sola anus ska minska risken att läcka ”chi” – energi – vilket ska öka ens livslängd och kroppens hållbarhet.
  • Det sägs öka kreativiteten.
  • Det ökar libidon och balanserar ens sexuella energier.
  • 30 sekunders anussolande sägs motsvara en hel dags sol på resten av kroppen.
  • Det ska ge djupare sömn och hjälpa till med dygnsrytmen.
  • ”Jordar” dig och håller dig i bättre kontakt med jorden.
  • Förstärker din personliga magnetism och aura.
  • Ger mental stimulans och förbättrar ditt fokus.
  • Reglerar produktionen av könshormoner.

Meagan själv har slutat med kaffe och börjar istället dagen med 5 minuters perineum-solande. Hon vill också poängtera att man inte ska sola perineum för att få en snygg bränna kring anus.

11 saker din mormor gjorde – som nu har blivit trendiga igen

Josh Brolin brännskadad

En som tidigt bestämde sig för att hoppa på trenden var bland andra Avengers-stjärnan Josh Brolin. Han lade upp en bild på det hela på sin Instagram, där han också berättade att det inte riktigt gick som han tänkt sig. Han ville inte rekommendera någon att göra det lika länge som han gjorde.

”Mitt bakre hål är sönderbränt. Jag skulle spendera dagen med att shoppa med min familj, men istället sitter jag på is och använder aloe och brännskade-krämer, på grund av den allvarliga smärtan. Jag vet inte vem som kom på den här dumma skiten men f**k you ändå. Seriöst,” skriver han till inlägget.

Och det finns flera anledningar än brännskador till att tänka en runda till innan du vänder botten upp.

Varför ska man INTE sola anus?

Det går kanske inte att säga något om de själsliga fördelarna enskilda individer kan uppleva av att sola sina privata delar, men de medicinska är det flera experter som nu går ut och säger emot.

– Det finns absolut inga vetenskapliga bevis som pekar på hälsofördelar med att sola rumpan. Inga. Om du har medicinska funderingar, hör om råd hos en läkare och sköterska med adekvata kvalifikationer, säger en läkare till Business insider.

– Som dermatolog skulle jag aldrig rekommendera någon att exponera sig för solen utan solskydd. Och de här delarna behöver solskydd lika mycket som alla andra, säger Nazanin Saedi vid Jefferson Laser Surgery och Cosmetic Dermatology Center.

Enligt dermatologen David E. Bank borde ingen testa den nya trenden.

– Det är faktiskt farligt. Huden där är extra känslig och över tid kan det öka risken för hudcancer, säger han till sajten Health.

Hetaste hälsotrenderna 2022 – det här kommer vi se mer av i år!

Både Saedi och Bank vill förtydliga att det inte finns någon som helst vetenskap bakom att perineum-solande skulle gynna hälsan. Istället rekommenderar de mer beprövade aktiviteter som avslappningsövningar, meditation och mindfulness.

Och den som är orolig för sitt D-vitaminintag bör snarare se över sin kost och ta tillskott om det behövs, innan man utsätter sina känsligaste kroppsdelar för solen.

Foto: Instagram, TT

Utvald läsning