Varningen för hälsotrenden sola anus – det här bör du veta!

Perineum sunning.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

Att tokiga hälsotrender ofta slår rot i Hollywood har kanske inte gått någon förbi. Vi har sett allt från att man ska dricka sin egen urin (så kallad uroterapi) till att låta sig bli stucken av bin för att hålla sig ung, och att ånga vaginan (tack för den, Gwyneth) – för att inte nämna vampyrbehandlingen som Kim Kardashian satte på skönhetskartan.

Det senaste som sprider sig som löpeld bland kändisarna är ännu en udda aktivitet: Perineum-solande. Det är alltså området mellan anus och könsorganet som ska lapa lite extra sol.

Varför ska man sola anus?

En mycket bra fråga. Enligt en amerikansk influencer som kallar sig Metaphysical Meagan (men heter Meagan Whitson) är ”perineum sunning” en uråldrigt taoistisk tradition. Hon menar att perineum inom taoismen kallas för ”Livets och dödens port” – och sägs vara den öppning där energi går in och ut ur kroppen.

Fördelarna, menar hon, är följande:

  • Solenergi går in via perineum till de inre organen och stärker dem.
  • Att sola anus ska minska risken att läcka ”chi” – energi – vilket ska öka ens livslängd och kroppens hållbarhet.
  • Det sägs öka kreativiteten.
  • Det ökar libidon och balanserar ens sexuella energier.
  • 30 sekunders anussolande sägs motsvara en hel dags sol på resten av kroppen.
  • Det ska ge djupare sömn och hjälpa till med dygnsrytmen.
  • ”Jordar” dig och håller dig i bättre kontakt med jorden.
  • Förstärker din personliga magnetism och aura.
  • Ger mental stimulans och förbättrar ditt fokus.
  • Reglerar produktionen av könshormoner.

Meagan själv har slutat med kaffe och börjar istället dagen med 5 minuters perineum-solande. Hon vill också poängtera att man inte ska sola perineum för att få en snygg bränna kring anus.

Josh Brolin brännskadad

En som bestämt sig för att hoppa på trenden är bland andra Avengers-stjärnan Josh Brolin. Han lade upp en bild på det hela på sin Instagram, där han också berättar att det inte riktigt gick som han tänkt sig. Han vill inte rekommendera någon att göra det lika länge som han gjorde.

”Mitt bakre hål är sönderbränt. Jag skulle spendera dagen med att shoppa med min familj, men fick istället sitter jag på is och använder aloe och brännskade-krämer, på grund av den allvarliga smärtan. Jag vet inte vem som kom på den här dumma skiten men f**k you ändå. Seriöst,” skriver han till inlägget.

Och det finns flera anledningar än brännskador till att tänka en runda till innan du vänder botten upp.

Varför ska man INTE sola anus?

Det går kanske inte att säga något om de själsliga fördelarna enskilda individer kan uppleva av att sola sina privata delar, men de medicinska är det flera experter som nu går ut och säger emot.

– Det finns absolut inga vetenskapliga bevis som pekar på hälsofördelar med att sola rumpan. Inga. Om du har medicinska funderingar, hör om råd hos en läkare och sköterska med adekvata kvalifikationer, säger en läkare till Business insider.

– Som dermatolog skulle jag aldrig rekommendera någon att exponera sig för solen utan solskydd. Och de här delarna behöver solskydd lika mycket som alla andra, säger Nazanin Saedi vid Jefferson Laser Surgery och Cosmetic Dermatology Center.

Enligt dermatologen David E. Bank borde ingen testa den nya trenden.

– Det är faktiskt farligt. Huden där är extra känslig och över tid kan det öka risken för hudcancer, säger han till sajten Health.

Både Saedi och Bank vill förtydliga att det inte finns någon som helst vetenskap bakom att perineum-solande skulle gynna hälsan. Istället rekommenderar de mer beprövade aktiviteter som avslappningsövningar, meditation och mindfulness.

Och den som är orolig för sitt D-vitaminintag bör snarare se över sin kost och ta tillskott om det behövs, innan man utsätter sina känsligaste kroppsdelar för solen.

Foto: Instagram, TT

Läs mer:

Sola med brun utan sol? 5 saker att tänka på

Forskare: Därför är det bättre att sola UTAN solskydd

Dopaminfasta – så funkar den nya hälsotrenden!

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: