FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Enkla testet som visar hur mycket sömnbrist du har

18 jan, 2017 
AvNanna von Knorring
Oroar du dig för att du eventuellt lider av sömnbrist? Här är ett enkelt test du kan göra hemma – allt du behöver är en sked och en bricka.
Annons

Har du ibland svårt att hålla ögonen öppna mitt på dagen? Då finns det en risk att du kan lida av sömnbrist. Sömnbrist kan bland annat leda till ökad vikt, men det kan även ha allvarliga följder eftersom att du inte är uppmärksam på din omgivning och kan råka ut för en olycka.

Forskaren Nathaniel Kleitman vid University of Chicago tog fram ett enkelt test för att visa om du lider av sömnbrist och det enda du behöver är en sked och en bricka i metall.

Läs mer: Studie: Sömnbrist lika illa som fet mat

Testet går ut på att du ska lägga dig med en sked i handen i ett mörkt och tyst rum under tidig eftermiddag. Skeden ska du hålla över sängkanten och metallbrickan placerar du på golvet nedanför. Innan du lägger dig ner och stänger ögonen ska du notera vad klockan är.

Idén med testet är att du kommer att tappa skeden när du somnar och vakna av ljudet när skeden slår i metallbrickan. När du vaknar ska du igen notera vad klockan är. Beroende på hur många minuter som passerat från stunden du stängde ögonen till att du somnat avgör hur mycket sömnbrist du lider av.

Annons

Enligt Nathaniel Kleitmans forskning kan du lida av grov sömnbrist ifall du somnade inom fem minuter efter att du stängde ögonen. Somnade du inom tio minuter så kan du ha svårt att få en ordentlig nattsömn och somnar du inom loppet av femton minuter eller mer så lider du inte av sömnbrist.

Ifall du sover djupt och inte hör skeden, alternativt inte tappar skeden på brickan, kan du prova en annan metod. Ställ då ett alarm femton minuter fram och se om du somnat innan den ringer.

Läs mer: Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

Källa: Marie Claire

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.
Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.

Läs också: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons