SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Elaine Eksvärd: "Vill gråta bort all kroppshets inom mig"

24 sep, 2018 
Elaine Eksvärd gör upp med sin egen kroppshets.
Sociala medier spelar en stor roll när det gäller att sprida kroppshets. Elaine Eksvärd fick sig en tankeställare när hon såg Mia Skäringers nya serie, och nu vill hon göra upp med sitt eget beteende och be om ursäkt för att ha bidragit till hetsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förra veckan skrev vi om Mia Skäringers nya serie ”Kroppshets” i SVT, där hon bland annat berättar öppet om ätstörningen som drabbade henne i tonåren. Och mottagandet av serien är minst sagt välkomnande.

En som sett serien är retorikexperten och medieprofilen Elaine Eksvärd – som blev väldigt berörd av serien och Mias budskap. I ett inlägg på sitt Instagram-konto skriver hon:

”Häpnar, skrattar och gråter. Gråter för talet till dotter av denna sjuka tid, sekvensen i skogen. Vill höra mer. Vill stå i skogen och gråta bort all kroppshets man haft inom sig. Sen skäms jag, som bara den. Av att jag varit hetsig. Inte avsiktlig, men ändå, hetsig”.

Läs också: Elaine Eksvärd om dottern: ”Har vidgat min värld”

Hon syftar på hur hon själv velat visa i sociala medier hur hon tränat hårt på gymmet, för att visa att hon är ”modern” och att kvinnor visst får ha muskler.

”Spänt biceps i ett bra skuggljus, men hållit in magen av bara fan. Eller stått sådär snett så man ser lite ”midjigare” ut. Sen har jag bjussat på lite valkar veckan senare (man måste ju balansera det hela, ”superwoman” måste vara mänsklig för tusan..) och sagt att ”jag älskar mig som jag är det borde du med”. Någon sa att det där var väl ingen svår mage att älska, men jag svarade inte på det”, fortsätter Elaine Eksvärd.

Annons

Hon skriver att hon skäms över svettiga selfies med texter som ”Nästan tillbaka efter graviditeten”, och beskriver dem som hennes bidrag till kroppshetsen.

Och så såg hon på träningen och sin kropp, ända tills hon 2016 fick veta att dottern Evelyn hade Williams syndrom samt ett hjärtfel.

Läs också: Elaine Eksvärd: Så hanterar du gravidkommentarerna

”Träningen blev istället för att vara stark och leva länge, jävligt länge för att kunna ta hand om Evelyn och kanske överleva hennes 100-års dag […] Jag bryr mig inte om en massa kilon hit eller dit jag vill bara må bra och vara stark och orka för mina barn. För mig. Men det vet väl inte folk när jag lägger upp en bild från träningen..”

Hon skriver att hon älskar träning och ser det som sin hobby – men hon vill verkligen inte kroppshetsa och vara del av problemet. Hon följer själv flertalet träningskonton, men för att se vad de kan göra – inte hur de ser ut. Men hon frågar sig själv hur man vet gränsen när man själv postar i sociala medier?

Annons

”Jag kommer i alla fall tänka två gånger nu tack vara @miaskaringerlazar . Tack för det! […] Till kroppen vill jag säga: Tack, du fungerar. Det räcker så. Till er andra vill jag säga förlåt, för hets. Det räcker med sånt nu.” avslutar Elaine.

Kanske är det något vi alla behöver fundera över en extra gång innan vi postar bilder på oss själva i sociala medier: Vad säger det om mig att jag håller in magen på min träningsbild? Och hur kan det påverka andra?

Läs också: Elaine Eksvärd: Så blir du omtyckt – 11 tips

Läs hela inlägget här:

Foto: Instagram, IBL

 

 

Annons