FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Efter larmrapporterna – nu kräver kvinnorna en förlossningsgaranti

27 jun, 2017 
AvIda Gustafsson
En rad svenska lobbyorganisationer kräver nu att den svenska förlossningsvården ska bli bättre. Nu genomför de en namninsamling för att få stöd för de fem krav där förlossningsvården kan bli bättre.
Annons

Bakom namninsamlingen står partipolitiskt obundna föreningarna Sveriges Kvinnolobby, Barnmorskeförbundet, Födelsehuset, Födelsevrålet och Kvinnliga Läkares Förening som kräver bättre arbetsvillkor för svenska barnmorskor och en rad akuta krav som ska öka kvinnors trygghet under förlossningen. Därför kommer de att lämna in sina krav till sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och genomför nu en namninsamling.

Under flera år har den svenska förlossningsvården debatterats, det har varit förlossningsavdelningar som har stängts ner, kvinnor har fått hänvisas till andra förlossningsavdelningar på grund av platsbrist, eller föda i bilen på vägen, kvinnor som drabbas av förlossningsskador, samtidigt som larmrapporterna om barnmorskor som säger upp sig har avlöst varandra.

Läs även: Efter att BB Sollefteå stängts – Emma födde i bilen

Med namninsamlingen vill initiativtagarna att det införs en förlossningsgaranti i Sverige, för att säkra trygghet och hälsa vid förlossningar.

Annons

Här är deras fem krav i korthet:

1. Alla kvinnor ska ha en garanterad plats på en förlossningsavdelning i sitt eget landsting och i god tid få veta på vilket sjukhus.

2. Alla kvinnor som inte själva kan ta sig till sjukhuset ska erbjudas ambulanstransport eller annan transport.

3. Alla kvinnor som bor mer än två timmar bort från ett sjukhus med förlossningsavdelning ska erbjudas plats på ett patienthotell i närheten av sjukhuset en tid innan förlossningen.

Läs också: Barnmorskan: Så klarar du en förlossning i bil

4. Alla kvinnor ska ha rätt till en barnmorska som stöd under hela förlossningen. Utöver barnmorska ska det finnas tillgång till gynekolog, barnläkare och anestesiolog.

5. Att en nationell översyn av vård under graviditet och barnafödande genomförs så snart som möjligt. Översynen ska innefatta mödrahälsovård, förlossningsvård, eftervård, vård under neonatalperioden samt inhämta och beakta kvinnors behov och önskemål.

Läsa kraven i helhet och mer om lobbyorganisationernas namninsamling här.

Foto: IBL

 

Margaux Dietz filmade hela sin förlossning

Läs även: Margaux Dietz filmade hela sin förlossning

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons