Efter larmrapporterna – nu kräver kvinnorna en förlossningsgaranti

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Bakom namninsamlingen står partipolitiskt obundna föreningarna Sveriges Kvinnolobby, Barnmorskeförbundet, Födelsehuset, Födelsevrålet och Kvinnliga Läkares Förening som kräver bättre arbetsvillkor för svenska barnmorskor och en rad akuta krav som ska öka kvinnors trygghet under förlossningen. Därför kommer de att lämna in sina krav till sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och genomför nu en namninsamling.

Under flera år har den svenska förlossningsvården debatterats, det har varit förlossningsavdelningar som har stängts ner, kvinnor har fått hänvisas till andra förlossningsavdelningar på grund av platsbrist, eller föda i bilen på vägen, kvinnor som drabbas av förlossningsskador, samtidigt som larmrapporterna om barnmorskor som säger upp sig har avlöst varandra.

Läs även: Efter att BB Sollefteå stängts – Emma födde i bilen

Med namninsamlingen vill initiativtagarna att det införs en förlossningsgaranti i Sverige, för att säkra trygghet och hälsa vid förlossningar.

Här är deras fem krav i korthet:

1. Alla kvinnor ska ha en garanterad plats på en förlossningsavdelning i sitt eget landsting och i god tid få veta på vilket sjukhus.

2. Alla kvinnor som inte själva kan ta sig till sjukhuset ska erbjudas ambulanstransport eller annan transport.

3. Alla kvinnor som bor mer än två timmar bort från ett sjukhus med förlossningsavdelning ska erbjudas plats på ett patienthotell i närheten av sjukhuset en tid innan förlossningen.

Läs också: Barnmorskan: Så klarar du en förlossning i bil

4. Alla kvinnor ska ha rätt till en barnmorska som stöd under hela förlossningen. Utöver barnmorska ska det finnas tillgång till gynekolog, barnläkare och anestesiolog.

5. Att en nationell översyn av vård under graviditet och barnafödande genomförs så snart som möjligt. Översynen ska innefatta mödrahälsovård, förlossningsvård, eftervård, vård under neonatalperioden samt inhämta och beakta kvinnors behov och önskemål.

Läsa kraven i helhet och mer om lobbyorganisationernas namninsamling här.

Foto: IBL

 

Margaux Dietz filmade hela sin förlossning

Läs även: Margaux Dietz filmade hela sin förlossning

 

 

Redaktionens tips
Dela på: