Efter Katrin Zytomierskas fråga – egen handduk eller inte?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har man egna handdukar eller delar man handdukar i en familj, undrade Katrin Zytomierska på Instagram och fick sitt kommentarsfält att löpa amok. Ohygieniskt eller ok – här försöker vi reda ut saken.

Så här säger experterna:

• Dela inte badhandduk i familjen. Bakterier som stafylokocker överlever längre än man tror på fuktiga badhanddukar. Det är heller ingen bra idé att dela kam, tandborste och rakhyvel. Varsin handduk är också bäst – åtminstone i magsjuketider – men det kan räcka att byta dem ofta.

• Byt handdukar var tredje dag. De döda hudceller som samlas i frottén är grogrund för bakterier. Därför bör du byta handduken så ofta och badhandduken var fjärde dag, enligt forskarna.

• Byt lakan en gång i veckan – och passa på att vädra täcken och kuddar samtidigt. Ju mer sällan du tvättar sängkläderna – desto mer frodas kvalstren som är en allergen.

• Tvätta underkläder, lakan och handdukar på minst 60 grader och torktumla varmt, annars dör inte bakterierna. I kräksjuketider är det bäst att tvätta dem i 80 grader, enligt experterna.

• Byt disktrasa en gång i veckan. Men släng den inte! Koka på spisen med diskmedel eller kör i tvättmaskinen på 60 grader. Experten rekommenderar en tunn disktrasa i lin som torkar snabbt och kan tvättas varmt.

Redaktionens tips
Dela på: