FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Efter Katrin Zytomierskas fråga – egen handduk eller inte?

21 okt, 2016 
Hur ofta ska man byta och är det ok att dela – handduk, sängkläder och annat? Vi reder ut begreppen kring hygien hemma.
Annons

Har man egna handdukar eller delar man handdukar i en familj, undrade Katrin Zytomierska på Instagram och fick sitt kommentarsfält att löpa amok. Ohygieniskt eller ok – här försöker vi reda ut saken.

Så här säger experterna:

Dela inte badhandduk i familjen. Bakterier som stafylokocker överlever längre än man tror på fuktiga badhanddukar. Det är heller ingen bra idé att dela kam, tandborste och rakhyvel. Varsin handduk är också bäst – åtminstone i magsjuketider – men det kan räcka att byta dem ofta.

Byt handdukar var tredje dag. De döda hudceller som samlas i frottén är grogrund för bakterier. Därför bör du byta handduken så ofta och badhandduken var fjärde dag, enligt forskarna.

Byt lakan en gång i veckan – och passa på att vädra täcken och kuddar samtidigt. Ju mer sällan du tvättar sängkläderna – desto mer frodas kvalstren som är en allergen.

Tvätta underkläder, lakan och handdukar på minst 60 grader och torktumla varmt, annars dör inte bakterierna. I kräksjuketider är det bäst att tvätta dem i 80 grader, enligt experterna.

Byt disktrasa en gång i veckan. Men släng den inte! Koka på spisen med diskmedel eller kör i tvättmaskinen på 60 grader. Experten rekommenderar en tunn disktrasa i lin som torkar snabbt och kan tvättas varmt.

Annons