HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Full av negativ stress? Så enkelt hittar du ny energi

12 jun, 2016 
Ta utbrändhet och stress på allvar.
Det första steget i EBT-träningen är att ta reda på i vilket hjärntillstånd på skala 1–5 du befinner dig.
Annons

Gör så här:

Kolla vilken av nedanstående beskrivningar som stämmer bäst på dig just nu.

Hjärntillstånd 5 – Sönderstressad

Du är överväldigad och förvirrad, har svårt att tänka klart, känner panik, är vilsen, nedstämd eller deppig. Du tycker att det alltid har varit så här och känner att det aldrig kommer att bli bättre. Du befinner dig i ett totalt stresstillstånd.

Hjärntillstånd 4 – Definitivt stressad

Du är inte säker på vad du kan förvänta dig. Eller så förväntar du dig att allt kommer att bli värre än det är och är i ständig beredskap. Din stressnivå är hög. Negativa tankar och känslor dominerar.

Hjärntillstånd 3 – Lätt stressad

Du är ganska stressad, men har inte helt tappat greppet och tron på att du kan hantera situationen. Men du har kanske stängt av negativa känslor och tankar eller är rädd att de ska komma.

Hjärntillstånd 2 – Balanserad

Du känner dig bra, lugn och balanserad. Du har både positiva och negativa känslor och är närvarande i nuet.

Annons

Hjärntillstånd 1 – Glad

Du mår toppen och är full av positiva känslor. Eller så är du helt lugn, men ändå full av energi.

Så tolkar du testet

Nu vet du var du befinner dig på hjärnans känslo- och hälsoskala. Använd rätt verktyg för just ditt hjärntillstånd 1 till 5 för att skapa nya glädjekopplingar.

Det är viktigt att träna med tålamod – att ”installera ett nytt program” tar tid. För att nya kopplingar ska skapas behövs många upprepningar, eftersom hjärnan inte direkt välkomnar förändringar.

Fortsätt också att kolla av ditt hjärntillstånd på skalan då och då under dagen, till exempel när du gör naturliga pauser i vardagslivet: när du vaknar, ska äta eller precis innan du ska somna. Den första tiden är det bra att göra det 10 gånger om dagen. Sedan klarar du dig med färre gånger per dag.

Börja träna

Dags att börja jobba med att få in hjärnan på ett glädjespår! Knepet är att tala till hjärnan på det språk den förstår beroende på i vilket hjärntillstånd den befinner sig.

Annons

Här är verktygen:

Hjärntillstånd 5 – Sönderstressad

Tid: 2–5 minuter

Säg högt för dig själv: Döm inte, varken dig själv eller andra. Det skapar trygga kopplingar i hjärnan. Tänk: Det går över. Det är bara en koppling!

Repetera ovanstående meningar 10–20 gånger eller mer. På så vis bryter du stresskopplingar och skapar glädjekopplingar.

Skapa en glädjekick!

Det gör du genom att tänka på någon du älskar eller ett tillfälle då du var riktigt glad. Det framkallar en glädjekänsla i kroppen och stärker glädjekopplingarna i hjärnan.

Hjärntillstånd 4 – Definitivt stressad

Tid: 2–4 min, för djupare verkan kan du ägna dig åt övningen i 5–20 minuter.

Klarlägg fakta: Gå igenom vad det är som stressar dig och sätt ord på vad det är, till exempel: Okej, jag är stressad nu för att jag har alldeles för mycket på jobbet. Genom att tänka en sådan tanke väcks stressystemet och öppnas för påverkan.

Ta tag i stresskopplingarna och medvetandegör de omedvetna känslor som styrs av dem. Var konkret, till exempel: Jag är arg för att min kollega inte sköter sitt jobb och för att jag därför får ta på mig ännu mer arbete. Eller: Jag är ledsen för att min partner inte ger mig den uppmärksamhet jag behöver.

Annons

Skapa positiva tankar. Byt ut tankar som Jag vet inte hur jag ska lösa det här till Det här ska jag lära mig att lösa.

Skapa en glädjekick!

Hjärntillstånd 3 – Lätt stressad

Tid: 1 minut.

Sätt ord på dina negativa känslor, till exempel ilska, sorgsenhet, rädsla och skuld.

Uttryck positiva tankar: Jag är tacksam för att jag har min familj. Eller: Jag är glad för att jag har vänner som bryr sig om mig.

Skapa en glädjekick!

Hjärntillstånd 2 – Balanserad

Tid: ca 30–60 sekunder.

Vad känner jag? Negativa känslor: irritation, ilska, spänd, trött. Positiva känslor: trygg, stolt, frisk, avslappnad, nöjd.

Vad behöver jag? Kanske prata med någon om hur jag känner, vare sig det är bra eller jobbiga känslor. Säg till dig själv: Jag skulle må bra av stöd och uppmuntran.

Eller: Jag behöver vara ensam och ladda om.

Skapa en glädjekick!

Hjärntillstånd 1 – Glad

Tid: 20–30 sekunder.

Observera hur du känner dig. Hur går dina tankar, hur känns det i kroppen? Befinner du dig i nuet och är nöjd med det du gör för stunden, känner du ett lugn inom dig eller kanske pirrig förväntan inför något roligt du ska göra?

Tänk snälla tankar om dig själv. Det stärker glädjekopplingarna.

Skapa en glädjekick!

AV: Charlotta Lindell BILD: Thinkstock

Annons